Un tablou de Botticelli abandonat a fost regăsit şi este evaluat la 100 de milioane de euro

O Madonă cu Pruncul, datând de la sfârşitul secolului al XV-lea, atribuită lui Sandro Botticelli, se afla în posesia unei familii în regiunea Napoli din sudul Italiei. Miercuri, Ministerul Culturii şi carabinierii au anunţat că au rechiziţionat opera pentru restaurare, scrie France Info.

Acest tablou, „La Madonna delle Grazie”, datat 1470, este bine cunoscut de istoricii de artă, care îl atribuie lui Sandro Botticelli. Iniţial a aparţinut lui Sixtus al IV-lea, un papă renascentist care a oferit-o familiei Medici ca dar pentru proprietatea lor din sudul Italiei. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost expus într-o capelă din Santa Maria la Carità, lângă Napoli, înainte de a ajunge în mâinile unei familii locale în secolul al XX-lea. Nu se ştie cum şi de ce. 

Un an de restaurare

Un alt mister este faptul că statul, care şi-a păstrat dreptul de a inspecta lucrarea, a făcut acest lucru destul de întâmplător. Ca urmare, pictura a căzut într-o relativă uitare. Până la această operaţiune efectuată la domiciliul ultimului moştenitor al familiei cu ajutorul carabinierilor.

Tabloul se află într-o stare jalnică. Se estimează că restaurarea va dura un an. „Fecioara cu Pruncul” va fi apoi expus la Napoli. Între timp, autorităţile vor cere socoteală familiei şi poate şi funcţionarilor publici, care au dat dovadă de nepăsare de-a lungul anilor.

Sandro Botticelli s-a născut în anul 1445 la Florența. A fost al patrulea fiu al soților Mariano și Esmeralda Filipepi. Cartierul din jurul Bisericii Ognissanti, locul unde locuia familia Filipepi, era un cartier locuit în special de meșteșugari. Mariano Filipepi este tăbăcar, porecla celui mai mare dintre frații Filipepi este „Botticello” („butoiaș”), de aici numele de mai târziu al pictorului.

În 1464 Botticelli a fost primit în atelierul maestrului Fra Filippo Lippi și lucrează ca ucenic la pictarea frescelor catedralei de la Prato. Când Fra Filippo Lippi pleacă la Spoleto, Botticelli este găzduit la reședința din Via Nuova a bogatei familii Vespucci – apropiată de familia Medici – unde va lucra până la sfârșitul vieții.

Citește și Ziridava -orașul pierdut al Dacilor între ipoteze și descoperiri