Un tablou de Klimt a doborât recordul de vânzare în Europa

Record european doborât: tabloul celui mai celebru dintre pictorii austrieci, Gustav Klimt, „Doamnă cu evantai”, s-a vândut marţi la Londra pentru 74 de milioane de lire sterline (peste 86 de milioane de euro), depăşind estimările casei de licitaţii Sotheby’s, care a organizat vânzarea.

„Lady with a Fan”, o lucrare târzie a pictorului decedat în 1918, a detronat astfel precedentul record european deţinut din februarie 2010 de o sculptură a lui Alberto Giacometti, „Walking Man I”, vândută la vremea respectivă pentru 65 de milioane de lire sterline, tot la Sotheby’s.

Sotheby’s, care a organizat vânzarea, a descris această lucrare, una dintre ultimele picturi ale lui Klimt (1862-1918), ca fiind „nu numai vedeta sezonului estival de licitaţii de la Londra, ci şi una dintre cele mai frumoase şi mai valoroase oferite vreodată în Europa”.

După ce se vor adăuga costurile inerente vânzării, câştigătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, va trebui să plătească 85,3 milioane de lire sterline (aproape 99 de milioane de euro).

Gustav Klimt începuse pictura în 1917, cu un an înainte de moartea sa, în 1918, la vârsta de 55 de ani.

Pictura prezintă o femeie brunetă, cu identitate necunoscută, îmbrăcată într-o rochie largă şi cu umerii goi, care ţine un evantai în mână. În spatele ei se află motive şi culori des întâlnite în lucrările artistului, cum ar fi păsări şi flori albastre şi verzi pe un fundal galben-auriu.

Citește și Viena: Activiști de mediu au vandalizat un tablou al lui Gustav Klimt

Potrivit casei Sotheby’s, tabloul se afla într-o colecţie privată din 1994. Acesta a aparţinut cândva industriaşului vienez Erwin Bohler, apoi fratelui său şi văduvei acestuia până în anii 1940.

Mult mai târziu, în 1988, a aparţinut şi omului de afaceri american şi mecena al artelor Wendell Cherry.

„Respirând libertate şi spontaneitate, (portretul) reflectă bucuria lui Klimt de a picta şi de a celebra frumuseţea în forma sa cea mai pură”, potrivit casei de licitaţii.

Anul trecut, la o licitaţie organizată la casa Christie’s din New York a colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, un tablou de Klimt, „The Birch Forest”, a fost vândut cu 104,5 milioane de dolari.

Printre alte vânzări notabile în Europa, tabloul „Le bassin aux nymphéas” de Claude Monet a fost adjudecat cu 40,9 milioane de lire sterline la Christie’s din Londra în iunie 2008, în timp ce „L’empire des lumières” de René Magritte a fost vândut cu 59,4 milioane de lire sterline la Sotheby’s în martie 2022.