Un tribunal din New York restituie două desene ale artistului austriac Egon Schiele furate de nazişti

Justiţia newyorkeză a anunţat, vineri, restituirea a două desene ale artistului austriac Egon Schiele (1890-1918) care fuseseră furate de Germania nazistă şi expuse în muzee din Statele Unite. „Fata cu părul negru” (1911), un desen în creion deţinut de Muzeul de Artă Allen Memorial de la Universitatea Oberlin din Ohio şi evaluat la 1,5 milioane de dolari, şi „Portretul unui bărbat” (1917), care se afla la Muzeul de Artă Carnegie din Pittsburgh, evaluat la un milion de dolari, au fost restituite moştenitorilor colecţionarului de artă şi artistului de cabaret evreu Fritz Grünbaum, care a fost asasinat de nazişti, potrivit AFP.

„Aceasta este o victorie a justiţiei şi a memoriei unui artist curajos, colecţionar de artă şi opozant al fascismului”, a declarat Timothy Reif, un membru al familiei lui Grünbaum, ucis la Dachau în 1941, într-un comunicat emis de procuratura din Manhattan.

Zece lucrări de Schiele s-au întors în doar câteva luni

La 20 septembrie, Alvin Bragg, procurorul districtului Manhattan din statul New York, a anunţat că Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), Biblioteca Morgan din New York, Muzeul de Artă din Santa Barbara (California), Colecţia Ronald Lauder şi Fondul Vally Sabarsky din Manhattan au restituit şapte lucrări ale lui Schiele, o figură marcantă a expresionismului austriac. O a opta a fost returnată direct familiei Grünbaum de către colecţionarul Michael Lesh în luna octombrie, potrivit unei declaraţii a lui Alvin Bragg. Şase desene, inclusiv acuarele, au fost vândute la licitaţie în noiembrie la casa Christie’s din New York.

Citește și Trei opere de artă de Egon Schiele furate de nazişti, confiscate din muzee americane

Procurorul Bragg s-a declarat încântat de faptul că biroul său, care luptă de mai mulţi ani împotriva furtului şi traficului de opere de artă din întreaga lume, a reuşit în doar câteva luni să „restituie zece piese furate de nazişti” de la Fritz Grünbaum în Austria în 1938 şi revândute ulterior pentru a finanţa o parte din maşina de război germană.

Moştenitorii lui Fritz Grünbaum se luptă de zeci de ani în instanţă pentru a reintra în posesia operelor sale, în special a desenelor lui Schiele. După ce au eşuat de mai multe ori în instanţele din Statele Unite, moştenitorii au câştigat procesul la New York pentru primele două lucrări, care au fost restituite în 2018, după ce Congresul american a adoptat Legea „Hear” în 2016.