Un tribunal rus a amendat, din nou, compania Wikimedia Foundation

Un tribunal rus a amendat marţi compania Wikimedia Foundation, care include enciclopedia online Wikipedia, cu 2 milioane de ruble (32.600 de dolari) din cauza unor articole legate de războiul din Ucraina, a declarat pentru Reuters şeful fundaţiei din Rusia.

Stanislav Kozlovski a spus că pedeapsa a fost impusă pentru că nu s-au şters articolele pe care Rusia a cerut să fie eliminate. El a spus că fundaţia va face recurs.

Cele două articole, în limba rusă, au fost intitulate ”Rezistenţa non-violentă a populaţiei civile a Ucrainei în cursul invaziei Rusiei” şi ”Evaluări ale invaziei Rusiei din 2022 în  Ucraina”.

Rusia descrie războiul său din Ucraina drept o ”operaţiune militară specială”.

În iulie, autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat că adoptă măsuri menite să pedepsească Wikimedia Foundation, care include enciclopedia online Wikipedia, pentru încălcarea legislaţiei ruse în contextul războiului din Ucraina.

Anterior, în aprilie 2022, un tribunal de la Moscova a amendat Wikimedia cu 3 milioane de ruble (circa 40.000 de dolari) pentru șapte articole Wikipedia referitoare la invazia rusă în Ucraina, evenimentele din Bucha și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.