Una dintre cele mai importante opere de artă din Franţa, restituită după 50 de ani muzeului din care a fost furată

Un expert şi detectiv olandez specializat în furtul de opere de artă a restituit o statuie romană rară, considerată drept una dintre cele mai importante comori din Franţa, muzeului de unde a fost furată cu circa 50 de ani în urmă, scrie AFP.

Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei” din Amsterdam, a redat statuia din bronz din secolul I a zeului Bachus directoarei Musée du Pays Châtillonnais, situat în estul Franţei.

Într-o seară de decembrie 1973, hoţii au spart o fereastră şi au furat statuia de 40 de centimetri înălţime a zeului vinului.

„Infractorii au fugit cu câteva antichităţi romane, în jur de 5.000 de monede romane – dar mai important, cu statuia din bronz a lui Bachus copil.

Pierderea pentru muzeu şi comunitate a fost enormă. Una dintre cele mai preţioase antichităţi ale lor a fost furată”, a declarat Brand pentru AFP, conform News.ro.

Pentru că în acea perioadă nu exista un catalog adecvat pentru arta furată, statuia a dispărut şi s-a crezut pierdută pentru totdeauna, a explicat expertul.

„Când am descoperit-o, în valiza sa, am văzut că este mult mai frumoasă decât copia pe care o aveam”, a spus pentru AFP Catherine Monnet, directoarea muzeului francez, cunoscut pentru colecţia sa de obiecte romane ce provin din situri arheologice vecine Vertillum, un sat galo-roman excavat pentru prima dată în 1846.

Citește și Turistă obligată să părăsească Veneţia după ce a pozat topless lângă statuia unei partizane ucise în război

Statuia a apărut din pură întâmplare acum doi ani, în timp ce un client austriac l-a contactat pe Arthur Brand, care în trecut a descoperit un Picasso şi „Les chevaux d’Hitler”, sculpturi în bronz în mărime naturală care erau expuse în exteriorul cancelariei de la Berlin.

Clientul austriac i-a cerut să verifice o statuie a unui băiat pe care o cumpărase legal de pe piaţa de artă.
Pentru că nu a găsit nicio referinţă despre operă, Arthur Brand a realizat că poate a fost furată. „Vânătoarea a fost deschisă” pentru a descoperi adevărul, a explicat el.

După luni de cercetare, o fotografie a statuii dintr-un magazin de arheologie din 1927 a oferit un indiciu: sculptura îl reprezenta pe Bachus copil şi aparţinea unui muzeu francez. Apoi, un raport al Poliţiei a arătat că statuia a fost furată pe 19 decembrie 1973. Şocat să afle că piesa a fost furată, clientul austriac a cerut să fie înapoiată muzeului.

Citește și Olanda va plăti 150 de milioane de euro pentru repatrierea unui tablou de Rembrandt

„Conform legii franceze, el a primit o mică sumă – o parte infimă din preţul statuii care ar putea atinge milioane de euro – pentru că a „păstrat” obiectul, a explicat Brand. Doi colecţionari de artă britanici, Brett şi Aaron Hammond, au sponsorizat jumătate din sumă, iar oraşul Châtillon-sur-Seine a plătit cealaltă jumătate, nedivulgată.

„După 50 de ani, este extrem de rar ca un obiect furat să apară. Mai ales unul de o astfel de importanţă”, a afirmat Brand.

„Este o statuie extrem de importantă” şi „de foarte, foarte bună calitate”, a spus Catherine Monnet.

Statuia a fost descoperită de arheologi în 1894 în timpul excavărilor din situl Vertillum, declarat monument istoric acum două decenii. În 1937, statuia lui Bachus făcea parte dintr-o expoziţie la Paris alcătuită din ceea ce erau considerate acum 50 de ani cele mai frumoase comori de artă din Franţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *