UNATC „I.L.Caragiale” Bucureşti – Facultatea de Teatru anunţă desfăşurarea proiectului-caravană „Rază de soare. Educaţie prin teatru”, dedicat copiilor din mediile defavorizate.
Potrivit unui comunicat al UNATC, prin acest proiect, studenţii de la Masteratul de Pedagogie teatrală se folosesc de competenţele dobândite la cursuri pentru a aduce o mică schimbare în vieţile a 100 de tineri din mediile defavorizate prin acest proiect-caravană.
„Proiectul „Rază de soare. Educaţie prin teatru” îşi propune să îmbunătăţească calitatea vieţii copiilor şi a adolescenţilor aflaţi în grija instituţiilor de stat şi a celor care întâmpină dificultăţi de ordin social, deşi nu sunt lipsiţi de părinţi, prin introducerea instrumentului de joc teatral ca mijloc de educare şi informare, precum şi oferirea de sprijin personalului care lucrează cu ei. Proiectul propune o latură de cercetare a unor teme relevante în societatea românească, prin mijloace spectaculare, precum abandonul, forme de abuz, traficul de fiinţe umane. Intervenţia presupune deplasarea la grupul beneficiarilor şi lucrul cu aceştia pe mai multe niveluri de acţiune timp de o săptămână”, precizează sursa citată.
Prin cei trei parteneri instituţionali – DGASPC Sector 6, Bucureşti, DGASPC Dolj şi DGASPC Suceava – caravana „Rază de soare. Educaţie prin teatru” va avea trei opriri: 20-26 iunie la Bucureşti, 18-24 iulie la Craiova şi 15-28 august la Suceava. La fiecare instituţie, se va lucra cu trei grupe: două alcătuite din elevi (25 participanţi) şi cea din urmă formată din asistenţi sociali, educatori sau asistenţi maternali (13 participanţi).
Citește și Victor Rebengiuc își anunță retragerea din teatru
„Ca metodă de lucru, ne-am propus ca în prima zi să punem în scenă un spectacol care atinge problematicile cu care elevii din astfel de medii se confruntă cel mai des. Intervenţia este urmată de o sesiune de discuţii de tip forum, prin care ne propunem să îi ghidăm pe elevi să analizeze problemele prezentate pe scenă şi să găsească corelaţii cu experienţele din viaţa personală. În următoarele zile intrăm în profunzimea problemelor identificate şi, prin intermediul unui modul de exerciţii teatrale, elevii vor descoperi soluţiile potrivite problemelor cu care se confruntă”, a declarat lector univ.dr. Andreea Jicman, coordonator al proiectului, citată în comunicat.
Proiectul presupune, de asemenea, o cercetare cantitativă, prin măsurarea unor modificări în atitudinile prosociale ale beneficiarilor, monitorizându-le cu chestionare înainte şi după derularea spectacolului şi a atelierelor de teatru. În realizarea acestui demers, proiectul mizează pe o echipă interdisciplinară, alcătuită din specialişti în domeniul teatrului şi artelor spectacolului, teatrului aplicat şi psihologiei copilului şi adolescentului, formată din profesori, doctoranzi şi studenţi UNATC, la care se adaugă asistenţa unui psiholog şi a experţilor de la Centrul Replika.
Toate evenimentele din cadrul proiectului sunt gratuite, co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
