UNESCO condamnă „cu fermitate” atacurile contra şcolilor din Ucraina

UNESCO a condamnat, joi, „cu fermitate” atacurile ruseşti contra infrastructurilor educative din Ucraina, subliniind că este „extrem de îngrijorată” de pagubele din oraşele Harkov şi Cernigău, informează organizația într-un comunicat de presă.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură a putut verifica cu ajutorul sateliţilor şapte edificii, şase şcoli şi o universitate care au fost lovite în conflict, potrivit unui purtător de cuvânt. 

Universitatea naţională Karazin din Harkov a fost bombardată, miercuri, de armata rusă. Potrivit purtătorului de cuvânt, cifra de şapte edificii nu este „definitivă” pentru că „există temeri ca şi altele să fi fost lovite”. 

Este vorba despre site-uri „pentru care am avut o confirmare clară că au fost afectate de conflict”, a explicat el. 

„UNESCO condamnă ferm atacurile contra infrastructurilor educative”, a indicat organizaţia într-un comunicat, îngrijorându-se cu privire la repercusiunile „considerabile” ale închiderii şcolilor şi universităţilor ucrainene, care au afectat 6 milioane de elevi şi mai mult de 1,5 milioane de studenţi. 

Citește și Postul de radio Eho Moskvî, una dintre puținele organizații media liberale din Rusia, a fost desființat

Directoarea generală Audrey Azoulay a făcut apel la „protejarea patrimoniului cultural ucrainean, care stă mărturie pentru o istorie bogată, precum cele şapte situri ale Patrimoniului Mondial” în special situate la Liov şi Kiev, dar şi la „salvarea” Odesei şi a Harkovului sau a arhivelor naţionale. 

Agenţia ONU „condamnă” şi atacul din apropiere de Memorialul Holocaustului Babi Yar, „sit al unuia dintre cele mai mari masacre cu gloanţe asupra evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. 

Potrivit AFP, acest loc al memoriei a 33.000 de evrei ucişi în 1941, pe când oraşul era sub ocupaţie nazistă, nu a fost direct lovit de atacurile care au vizat marţi turnul televiziunii din Kiev.