UNESCO desemnează Strasbourg Capitala Mondială a Cărții 2024

Oraşul Strasbourg a fost desemnat capitală mondială a cărţii pentru 2024, a anunţat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Într-un comunicat, UNESCO afirmă că a fost „impresionată” de accentul pus de Strasbourg pe „cartea ca mijloc de a face arăta provocările dintre coeziunea socială şi schimbările climatice”. 

„Oraşul scoate în evidenţă rolul cărţii în a împărtăşi îngrijorările de mediu şi cunoştinţele ştiinţifice, dând prioritate tinerilor în calitate de actori ai schimbării”, se arată în text. 

Strasbourg a depus dosarul numit „Lire le monde” care este format din cinci axe, 25 de programe şi aproape 200 de acţiuni, pe 15 aprilie şi a concurat cu alte zece oraşe din lume. 

„În vremuri incerte, mulţi apelează la cărţi pentru a găsi refugiu şi o sursă de vise”, a spus Audrey Azoulay, director general al UNESCO, în acest comunicat de presă. „Cărţile au această dublă capacitate unică de a ne distra şi de a ne educa. De aceea trebuie să asigurăm accesul tuturor la cunoaştere şi reflecţie prin cărţi şi lectură”.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor va începe pe 23 aprilie 2024.

Strasbourg este al 24-lea oraş desemnat Capitală Mondială a Cărţii din 2001. Au urmat Madrid (2001), New Delhi (2003), Bogota (2007), Port Harcourt (2014) şi mai recent Guadalajara, Mexic (2022) şi Accra, Ghana (2023).

Citește și Peste 150 de situri culturale au fost distruse în Ucraina până acum, potrivit UNESCO