Uniunea Artiştilor Plastici: Evenimente expoziţionale în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie

O serie de evenimente, printre care deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Bienalei Naţionale de Artă Plastică” Lascăr Vorel” de la Piatra-Neamţ şi vernisajul expoziţiei Atelierului Internaţional de Artă Plastică „Free Camp” de la Galeria Artoteca din Bucureşti, sunt recomandate pentru săptămâna aceasta de Uniunea Artiştilor Plastici.

Potrivit unui comunicat al UAP, iubitorii artelor plastice sunt invitaţi la mai multe evenimente în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie:

Luni, de la ora 18,30, la Centrul Artelor Vizuale, va fi vernisată o nouă expoziţie din cadrul Salonului Naţonal de Artă Contemporană. Tema evenimentului este „Reverie. Vise. Închipuiri”.

Tot luni, la ora 17,00, va avea loc la Complexul Muzeal Naţional Neamţ deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Bienalei Naţionale de Artă Plastică „Lascăr Vorel” PiatraNeamţ. Până pe 7 ianuarie, prestigioasa manifestare naţională de artă plastică aduce la Piatra Neamţ artişti contemporani profesionişti: pictori, sculptori şi graficieni, absolvenţi ai universităţilor de artă, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România. Pe simezele Muzeului de Artă Piatra-Neamţ vor fi expuse peste 100 de lucrări, realizate de artişti din ţară, cu abordări tehnice diferite şi multiple interpretări de factură experimentală.

Juriul alcătuit din Erwin Kessler, istoric şi critic de artă, director al Muzeului de Artă Recentă, Cătălin Davidescu, critic de artă, Mircea Roman, sculptor, Suzana Dan, artist plastic, manager cultural Rezidenţa BRD Scena9, şi Ştefan Potop, pictor, preşedintele Filialei UAP Neamţ, vor acorda Marele Premiu şi câte un premiu pentru fiecare categorie în parte – pictură, grafică, sculptură, iar Fundaţia „Vorel” Piatra-Neamţ va acorda Premiul pentru debut.

Citește și Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova are un nou președinte

Marţi, se deschid patru expoziţii din cadrul Salonului Naţional de Artă Contemporană, în spaţiile Combinatului Fondului Plastic. Echipa curatorială este alcătuită din Ruxandra Dreptu, Dorina Horătău, Ileana Ştefănescu, Ion Anghel.

– La The Institute se vernisează la ora 18,30, expoziţia cu tema „Mind Selfie”.

– La Una Galeria este prezentată o expoziţie cu tema „Confruntarea dintre abstract şi figurativ”.

– La Galeria Senat va fi prezentată expoziţia cu genericul „Grădina deliciilor. Supravieţuirea prin ironie şi sarcasm”.

– La Art Safe, tema aleasă este „Timp subiectiv”.

– Filiala Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici din România propune deschiderea Expoziţiei de Artă Contemporană – „Noma în ţara nimănui”, care va avea loc la Galeria de Artă-Reperaj, Cetatea Oradea, la ora 17,00.

Joi, în cadrul Salonului Naţional de Artă Contemporană, la ora 15,00, la Sala „Gheorghe Focşa” de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, va avea loc vernisajul expoziţiei „Dincolo de noi”.

În perioada 2 – 20 noiembrie, va fi prezentată Expoziţia internaţională „Atelierele Constantin Brâncuşi”, organizată în Cehia, la Ceske Budejovice, de Centrul de Cercetare Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, în parteneriat cu Filiala Târgu Jiu a UAP din România. Este vorba despre o selecţie a lucrărilor rezultate în simpozioanele de artă realizate în judeţul Gorj, la ediţiile 2015 – 2022. Expoziţia radiografiază în sinteză, prin lucrările selectate de curatori, tendinţele şi aspiraţiile unor importanţi artişti internaţionali, în contextual întâlnirii cu locurile, spiritualitatea şi modernitatea artei lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

Citește și Campania Artiştii pentru artişti – ediţia a XIX-a

Vineri, la ora 14,00, Galeria „Ion Andreescu” din Buzău va găzdui deschiderea expoziţiei duplex Filiala Buzău – Filiala Bacău, intitulată Contact Art.

– În Foaierul Galben al Operei Naţionale din Bucureşti va fi vernisată, la ora 16,00, expoziţia de sculptură şi pastel a artistului Liviu Brezeanu.

– La ora 17,00, la Galeria Artoteca din Bucureşti, va fi vernisată Expoziţia Atelierului Internaţional de Artă Plastică „Free Camp”.

– Tot la ora 17,00, Galeriile Cozia Pasaj, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, vernisează un nou proiect curatorial de artă contemporană intitulat „Incognito”, iniţiat de criticul de artă Gabriela Popescu. Expoziţia se doreşte a fi o provocare lansată de curatoare, la debutul său în domeniu, artiştilor participanţi, o invitaţie la reinventare, la schimbare de sine, de stil sau de tehnică, o sondare a misterelor interioare şi exterioare ce configurează şi reconfigurează ca un puzzle cu un număr nelimitat de combinaţii posibile identitatea fiecărui om.

– La ora 18,00, va avea loc la Galeria Artex din Râmnicu Vâlcea vernisajul expoziţiei aniversare a artistei Angela Tomaselli care pe 3 noiembrie, împlineşte 80 ani.