Universitatea Bicocca (Italia) va ține cursul despre Dostoievski, după ce a fost suspendat inițial

Universitatea Bicocca din Milano (Italia), care a decis să anuleze un curs despre scriitorul rus Fedor Dostoievski, ca urmare a „polemicii” suscitate de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, a revenit asupra deciziei și informează că a fost vorba de o „neînțelegere”, scrie presa din Italia.

Scriitorul, traducătorul şi bloggerul italian Paolo Nori a denunţat pe reţelele de socializare că a primit un e-mail de la universitate în care i se arăta că este mai bine să renunţe la cele patru lecţii despre romanele lui Dostoievski pentru „a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune”.

Nori, autor a circa 50 de nuvele şi profesor universitar la Departamentul de Ştiinţe Umane al universităţii, a denunţat că „teama pe care o provoacă ruşii începe să capete dimensiuni neobişnuite”.

„A fi rus este o problemă? Chiar şi dacă este un rus mort? Ceea ce se întâmplă în Ucraina este oribil şi îmi dau lacrimile doar dacă mă gândesc. Însă astfel de lucruri sunt ridicole: o universitate italiană care interzice un curs despre Dostoievski. Nu pot să cred aşa ceva. Ar trebui să vorbim mai mult despre Dostoievski. Sau despre Tolstoi, cel care a inspirat mişcările non violente”, a explicat autorul într-un clip postat pe Instagram.

Citește și Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării

Pe reţelele sociale s-a declanşat un protest unanim, considerând că este ridicol să fie suspendat un astfel de curs.

În faţa acestei presiuni, directoarea universităţii din Milano, Giovanna Iannantuoni, a precizat că nu va fi nicio cenzură, iar cursul se va susţine cum era prevăzut.

„L-am invitat pe Nori la o cafea la rectorat şi el a acceptat. A fost o neînţelegere într-un moment de mare tensiune. În această universitate nu este loc pentru cenzură”, a declarat ea mediilor locale.

Cursul despre Dostoievski al lui Paolo Nori se va ţine la Universitatea Milano-Bicocca, care este „o universitate deschisă dialogului şi auditorului, inclusiv în această perioadă atât de grea în care suntem consternaţi de escaladarea conflictului”, se arată într-un comunicat al centrului universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.