Universitatea Bicocca din Milano (Italia), care a decis să anuleze un curs despre scriitorul rus Fedor Dostoievski, ca urmare a „polemicii” suscitate de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, a revenit asupra deciziei și informează că a fost vorba de o „neînțelegere”, scrie presa din Italia.
Scriitorul, traducătorul şi bloggerul italian Paolo Nori a denunţat pe reţelele de socializare că a primit un e-mail de la universitate în care i se arăta că este mai bine să renunţe la cele patru lecţii despre romanele lui Dostoievski pentru „a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune”.
Nori, autor a circa 50 de nuvele şi profesor universitar la Departamentul de Ştiinţe Umane al universităţii, a denunţat că „teama pe care o provoacă ruşii începe să capete dimensiuni neobişnuite”.
„A fi rus este o problemă? Chiar şi dacă este un rus mort? Ceea ce se întâmplă în Ucraina este oribil şi îmi dau lacrimile doar dacă mă gândesc. Însă astfel de lucruri sunt ridicole: o universitate italiană care interzice un curs despre Dostoievski. Nu pot să cred aşa ceva. Ar trebui să vorbim mai mult despre Dostoievski. Sau despre Tolstoi, cel care a inspirat mişcările non violente”, a explicat autorul într-un clip postat pe Instagram.
Citește și Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării
Pe reţelele sociale s-a declanşat un protest unanim, considerând că este ridicol să fie suspendat un astfel de curs.
În faţa acestei presiuni, directoarea universităţii din Milano, Giovanna Iannantuoni, a precizat că nu va fi nicio cenzură, iar cursul se va susţine cum era prevăzut.
„L-am invitat pe Nori la o cafea la rectorat şi el a acceptat. A fost o neînţelegere într-un moment de mare tensiune. În această universitate nu este loc pentru cenzură”, a declarat ea mediilor locale.
Cursul despre Dostoievski al lui Paolo Nori se va ţine la Universitatea Milano-Bicocca, care este „o universitate deschisă dialogului şi auditorului, inclusiv în această perioadă atât de grea în care suntem consternaţi de escaladarea conflictului”, se arată într-un comunicat al centrului universitar.
📢 Vrem să auzim părerea ta!
Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!
👉 Urmărește-ne pe Facebook