Universitatea de Medicină „Carol Davila” a inaugurat Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative

Distribuie

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a inaugurat vineri Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher), deschizând o nouă etapă a cercetării ştiinţifice medicale.

„Prin intermediul acestei structuri de cercetare avansată, Universitatea va derula o serie largă de programe şi proiecte axate pe cercetare fundamentală, aplicativă, dezvoltare şi inovare în domeniul biomedical, cu accent pe dezvoltarea unor sisteme terapeutice noi, personalizate. Totodată, InnoTher va oferi acces la tehnologie şi resurse pentru cadre didactice universitare, cercetători, studenţi, masteranzi, doctoranzi, post-doctoranzi şi rezidenţi din cadrul Universităţii şi va putea găzdui cercetători şi studenţi de la alte instituţii din ţară sau din străinătate, care au parteneriate sau proiecte de cercetare comune cu UMFCD”, informează un comunicat al instituţiei de învăţământ superior remis AGERPRES.

Valoarea investiţiei în infrastructura de cercetare a InnoTher se ridică la peste 2,5 milioane de euro, incluzând tehnologie de vârf pentru sinteza de sisteme farmaceutice nanoparticulate, pentru evaluarea profilului biofarmaceutic al sistemelor terapeutice convenţionale şi moderne, precum şi o platformă integrativă bazată pe spectrometrie de masă de înaltă rezoluţie, unică in sud-estul Europei.

„Misiunea acestui centru de cercetare este de a dezvolta excelenţa sustenabilă în cercetare şi educaţie, pentru că, pe lângă rolul de a derula activităţi de cercetare fundamentală şi aplicativă, de a implementa proiecte specifice de cercetare, de a promova utilizarea tehnologiei avansate, activitatea echipei InnoTher va contribui şi la creşterea calităţii educaţiei şi formării profesionale pentru dezvoltarea capitalului uman”, a declarat rectorul UMFCD, Viorel Jinga, citat în comunicat.

Citește și Directorul Moderna speră la un vaccin terapeutic împotriva cancerului de piele până în 2025

Directorul InnoTher, Cristina-Elena Dinu-Pîrvu, a subliniat că în centrul activităţii InnoTher se află tehnologii cheie din domenii precum ştiinţa biomaterialelor, nanotehnologia, chimia-fizică a medicamentului, biofarmacia, farmacocinetica, biologia moleculară şi spectrometria de masă.

Centrul de Cercetare Dezvoltare de Structuri Terapeutice Inovative (InnoTher) permite integrarea activităţilor CDI în fluxul necesar dezvoltării şi evaluării performanţelor in silico, in vitro şi in vivo ale unor sisteme farmaceutice noi încărcate cu compuşi bioactivi, dispozitive medicale sau suplimente alimentare.

Nucleul de Biomateriale şi Nanotehnologii este dotat cu tehnologie de vârf pentru sinteza de sisteme farmaceutice nanoparticulate (lipozomi, nanoparticule, nanofibre, nanotuburi, quantum dots), dispozitive medicale (patch-uri transdermice, aerogeluri, implanturi), materiale biomimetice, hidrogeluri inteligente etc, permiţând obţinerea de sisteme farmaceutice moderne, funcţionalizate specific, controlul calităţii acestora, precum şi optimizarea lor prin instrumente bioinformatice asistate de algoritmi de integrare şi corelare bazaţi pe utilizarea AI.

Echipamentele Nucleului de Caracterizare Fizico-chimică, Biofarmaceutică şi Farmacologică permit elucidarea profilului biofarmaceutic al oricărui tip de sistem terapeutic (convenţional, vectorizat, monolit sau multiparticulat, sistemic sau local), modelarea şi înţelegerea mecanistică a interacţiei medicament-individ. Pe baza acestui know-how sistemele dezvoltate pot fi optimizate şi particularizate nevoilor individuale ale pacientului, dezideratul medicinei personalizate.