Universitatea Oradea

Universitatea Oradea are, în premieră, peste 4.500 de studenţi în anul I

Distribuie

Rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a declarat marţi, cu ocazia deschiderii noului an universitar, că pentru prima dată în ultimii 15 ani, la instituţia sa de învăţământ superior au fost admişi peste 4.500 de studenţi în anul întâi.

„Sunt azi un rector fericit. Pentru că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, la Universitatea din Oradea, au fost admişi peste 4.500 de studenţi în anul întâi. Mai precis, 4.590. Mai mult cu 9% faţă de anul anterior. La master, în anul întâi, avem 1.647 de studenţi, iar la doctorat, 169 în anul întâi. Începem anul universitar, socotind şi studenţii de la rezidenţiat, de la cursurile postuniversitare, de la pregătire pedagogică, 21.231 de studenţi înmatriculaţi la Universitatea orădeană”, a precizat rectorul Bungău, citat de Agerpres.

Festivitatea de deschidere a noului an la Universitatea Oradea a reunit, în sala polivalentă, studenţi, cadre didactice, reprezentanţi şi invitaţi ai autorităţilor centrale şi locale şi ai mediului socio-economic. Discursurile festive au fost rostite de prorectorul Sorin Şipoş, rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar, Aurel Căuş, prefectul Marcel Dragoş, viceprimarul municipiului Oradea Teofil Simion, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan şi studenta din anul I Aida-Maria Ritli.

Mesajul rectorului s-a adresat, în primul rând, studenţilor, apoi cadrelor didactice şi nu în cele din urmă, partenerilor din mediul administrativ şi economic.

Citește și Ligia Deca: Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo se impune

„Sunteţi liderii de mâine. Profitaţi la maxim de viaţa de student. Trăiţi într-o lume liberă. Vă aflaţi într-un oraş modern, universitar şi european. Deveniţi mai înţelepţi. Daţi valenţe ambiţiilor dumneavoastră sociale sau culturale, pe lângă cele profesionale. Educaţia universitară este supremă şi ea nu poate fi înlocuită de nimic altceva. Nici chiar de inteligenţa artificială. Eventual, doar completată. Lipsa educaţiei nu face deloc casă bună cu IA. Se spune că atunci când eşti analfabet, un stilou este ceva inutil. În studenţie veţi învăţa să daţi dovadă de inteligenţă umană, şi nu de inteligenţă artificială”, a afirmat rectorul.

Constantin Bugău a precizat şi că universitatea a trecut cu bine de vizita de evaluare instituţională şi se aşteaptă, în cursul săptămânii, ca ARACIS să finalizeze administrativ auditul şi să valideze, din nou, calificativul grad de încredere ridicat.

Cadrele didactice au fost îndemnate să fie mentori dedicaţi pentru tineri, împărtăşind nu doar informaţii, ci şi valori şi etica profesională, fundamentale în domeniul academic. Numărul total al angajaţilor cu normă întreagă este de 1.418, din care 935 titulari la catedră şi 483 personal administrativ. Universitatea orădeană are 125 profesori universitari, 259 conferenţiari, 377 lectori, 174 asistenţi universitari. În anul trecut, 19 cadre didactice au dobândit dreptul de a conduce doctorat, astfel încât acum sunt 130 de conducători de doctorate.

Citește și Universitatea Politehnica Timişoara atrage finanţări de peste 3 milioane de euro

Potrivit rectorului, Universitatea Oradea îşi propune să dezvolte atât cunoştinţe şi competenţe academice, cât şi să contribuie activ la creşterea şi dezvoltarea economică a regiunii, iar colaborarea cu autorităţile locale şi mediul economic este esenţială, într-o lume în continuă schimbare. Astfel, pentru a satisface cerinţele pieţei, au fost menţinute acreditările pentru 101 programe de licenţă, în toate domeniile primordiale pentru o societate prosperă, 44 de domenii de master – pe primul loc în ţară la numărul domeniilor de master, precum şi 20 de programe de doctorat.

„Ne-am adaptat continuu. Am renunţat în ultimii cinci ani la şase programe şi am acreditat un alt program. Nu ne oprim aici. În viitorul imediat vom acredita alte două programe de studii universitare – medicină dentară în limba engleză şi geoinformatică”, a mai menţionat rectorul Constantin Bungău.