Urmele unei vechi așezări romane au fost descoperite în apropiere de castrul Buridava

Urmele unei vechi așezări romane, datând din anii 102-105, au fost descoperite recent de arheologii vâlceni la limita dintre municipiul reşedinţă şi comuna Mihăeşti, fiind o dovadă a convieţuirii în Oltenia a soldaţilor romani cu geto-dacii înainte de începerea celui de-al doilea război daco-roman, au anunţat, miercuri, autorităţile.

Directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea, a precizat că în această zonă, punct strategic pentru supravegherea drumului de legătură cu depresiunea Horezu, se aflau încartiruiţi soldaţii din Cohorta III Flavia Bessorum, trupă auxiliară a Imperiului Roman, săpăturile realizate scoţând la iveală mai multe fragmente de ceramică şi urme ale unor construcţii temporare din lemn.

„Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe – locuinţe şi gropi menajere în care se aruncau fragmente ceramice, oale sparte, oase de animale după ce erau consumate. Cert este că aşezarea a dăinuit cam între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105, începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta. Centrul de aici ţine de centrul de putere de la Buridava Romană (aflată în cartierul Stolniceni al municipiului Râmnicu Vâlcea – n.r.)”, a precizat Claudiu Tulugea, citat de Agerpres.

Directorul Muzeului Judeţean a adăugat că va fi continuată cercetarea arheologică din acest perimetru, în zonă fiind o solicitare pentru realizarea unor construcţii. 

Citește și Ministrul Culturii despre „succesul excepţional” al expoziţiei ”Tezaure arheologice din România”, deschisă la Madrid