Vasile Muraru: Fugeam de la facultate să îl văd pe Mitică Popescu

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Mitică Popescu, decedat marţi la vârsta de 86 de ani, a fost depus, joi dimineaţă, în foaierul Teatrului Mic din Capitală. Acesta va rămâne la Teatrul Mic până în jurul orei 19,30, după care va fi transportat la Capela Cimitirului Bellu, unde va fi înmormântat, scrie Agerpres.

Foarte mulţi artişti şi oameni simpli care l-au cunoscut pe marele actor din spectacole de teatru sau din filme i-au adus un ultim omagiu.

Printre cei care au venit să-i aprindă o lumânare şi să aducă o floare s-au aflat Coca Bloos, Mihai Dinvale, Manuela Hărăbor, Rodica Mandache, Vasile Muraru, Alexandru Bindea, Crina Matei, Alexandru Bindea, criticul Irina Margareta Nistor.

Vasile Muraru a afirmat că Mitică Popescu a fost „un om adevărat”, „un actor care iubea această meserie”.

„Imensitatea lui o ştie toată lumea. Am avut binecuvântarea de la Dumnezeu să-l văd în cele mai mari creaţii ale dumnealui, chiar la Piatra Neamţ, după ce plecase a venit să joace marele rol pe care l-a făcut în ‘Peer Gynt’, regia Cătălina Buzoianu, în ’72 a fost premiera, şi a revenit pe urmă şi am avut norocul să-l văd. Pe urmă, la Teatrul Mic veneam când eram student, seară de seară, pe urmă ne-am întâlnit la filme, pe urmă l-am cunoscut ca om adevărat, ca un actor care iubea această meserie, care s-a devotat teatrului şi filmului românesc. Dumnezeu să-l ierte, să-i înalţe sufletul. E o pierdere… şi nu pot să-l văd decât… seara, când fugeam de la facultate şi veneam să-i văd spectacolele aici, la Teatrul Mic, cu dumnealui, cu doamna Poldi (Leopoldina Bălănuţă – n.r.). Erau spectacole deosebite”, a declarat Vasile Muraru, citat de Agerpres.

Citește și A murit actorul Mitică Popescu

Muraru a spus că Mitică Popescu avea un umor special iar rolul din serialul „Lumini şi umbre” a fost o „realizare deosebită”.

„Avea un umor special, un haz special. A răbufnit cu acest fel de a fi în personajul din ‘Lumini şi umbre’, celebrul personaj care l-a propulsat în viaţa culturală a filmului românesc, pentru că a făcut o realizare deosebită în ‘Lumini şi umbre’. Toţi erau extraordinari, toţi actorii, dar dumnealui a făcut o creaţie deosebită”, a povestit actorul.

Actriţa Rodica Mandache a mărturisit că l-a iubit foarte mult pe Mitică Popescu şi că acesta „a fost un actor cu totul deosebit”.

„Am fost foarte prietenă cu el, l-am iubit foarte mult. Este unul dintre oamenii din viaţa mea la care mă gândesc întotdeauna cu mare bucurie şi plăcere. A fost un actor cu totul deosebit. Toate rolurile lui sunt de referinţă, asta este rar. În viaţa de toate zilele a avut foarte multă demnitate şi respect pentru el, în primul rând, şi după aceea pentru ceilalţi. A fost un om frumos, foarte frumos”, a afirmat Rodica Mandache.

Ea a adăugat că Mitică Popescu era un om vesel şi toate întâlnirile cu el erau amuzante:

Citește și Ministerul Culturii: Mitică Popescu a dat scenei româneşti interpretări de mare valoare

„El era un om vesel, avea un sarcasm, şi toate întâlnirile cu el erau amuzante şi bune. Am o sută de amintiri cu el. Acum îmi aduc aminte doar ce om grozav era şi cât de important în viaţa noastră şi a teatrului. A fost unul dintre oamenii care a făcut o carieră extraordinară ori la Teatrul Mic, ori la Teatrul Tineretului din Piaţa Neamţ. Acolo a început şi a făcut unul dintre cele mai roluri, ‘Woyzeck’, în regia lui Penciulescu, şi a făcut ‘Vank’, în Brecht, în ‘Omul cel bun din Seciuan’, pus de Andrei Şerban.

Au fost nişte roluri, pe lângă celelalte 30 care le-a făcut, pe care nu le poate uita nimeni. Pe el nu poţi să-l uiţi. S-a retras pentru că aşa a crezut că-i mai bine pentru imaginea lui din teatru, pentru teatru. S-a retras. Era un om cu o mare puritate, cu o mare candoare. Mi-a făcut întotdeauna plăcere să-l văd, să mă gândesc la el, să joc cu el. Am jucat mai mult la televiziune şi în filme cu el, dar orice moment pe care l-am avut împreună îmi vine acum în cap ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri”, a mărturisit Rodica Mandache.

Coroane de flori au fost depuse şi din partea Teatrului Mic, Teatrului Odeon, Televiziunii Române şi Clubului Aristocratic Rapid.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, de la ora 15,00, la Cimitirul Bellu.