Vasile Osvadă – Economist, promotor al cooperatismului și om politic

Distribuie

Vasile Osvadă (n. 9 septembrie 1875, Măhaciu (azi Măhăceni), Comitatul Turda-Arieș, Austro-Ungaria – d. 16 ianuarie 1931, municipiul Cluj) a fost un economist și înalt funcționar bancar român, precum și publicist în domeniul financiar-bancar. Este cunoscut pentru contribuțiile sale în planul managementului financiar bancar și în cel al literaturii de specialitate.

Vasile Osvadă a fost un profesionist deosebit de activ în promovarea și concretizarea ideilor cooperatiste, în procesul de reformă al băncilor românești și în organizarea uniunii bancare „Solidaritatea”. A contribuit la afirmarea și dezvoltarea publicisticii economice românești și s-a implicat în activitatea unionistă de la începutul secolului XX, precum și în organizarea unui corp al voluntarilor ardeleni și bucovineni în timpul Primului Război Mondial.

Fiul unui notar comunal, Vasile Osvadă a urmat liceul la Blaj și Brașov, absolvind ulterior Academia Comercială din Viena. A ocupat funcția de director executiv al băncii „Agricola” din Hunedoara, după ce a fost funcționar la banca „Steaua” din Petrovaselo și contabil la banca hunedoreană „Corvineana”. În Orăștie a ocupat funcția de director al Reuniunii Proprietarilor de Vite.

Economistul s-a remarcat în publicistica de factură financiar-bancară datorită articolelor sale din „Revista economică” (Sibiu), activând îndeosebi în problematica extinderii și diversificării cooperației în mediul rural și a contribuit efectiv la întemeierea cooperativelor de credit în satele Transilvaniei.

Citește și Aurel Vlaicu – Pionier al aviației românești și geniu al ingineriei

Împreună cu alți colaboratori precum Gavril Todică (contabil șef la banca „Georgeana”), Vasile Osvadă a editat primul periodic românesc de profil din Transilvania – numit „Tovărășia”. Acesta a apărut săptămânal în perioada 1905 și 1911, a avut un conținut predominant cooperatist și a fost un supliment economic al ziarului „Libertatea” din Orăștie. A mai colaborat la „Tribuna” (Sibiu și Arad), „Foaia de Duminică” (Timișoara), „Lupta” (Budapesta) și „Libertatea”.

A activat în cadrul secției economice a „Astrei”, editând lucrările „Legea tovarășilor” și „Băncile populare din România”, precum și studiul comparat de analiză a mișcării cooperatiste din Ungaria, Bucovina și România „Mișcarea cooperatistă”. Tot în 1907 a conceput, în numele Astrei, un proiect care prevedea organizarea uneia sau a mai multor centrale pentru tovărășiile agricole. Deoarece Astra nu a avut fonduri pentru scopul respectiv, planul nu a fost concretizat. Tot Astra l-a trimis, în 1913, în România, pentru a studia organizarea cooperației din Regat.

Vasile Osvadă s-a numărat printre cei care au inițiat și au susținut asociația funcționarilor români de bancă. A susținut, de asemenea, reforma instituțiilor de credit, modernizarea și rentabilizarea acestora, precum și existența unei bănci naționale de asigurare.

Citește și Descoperă Cetatea Orăștie – O fascinantă călătorie în istoria medievală a României

În perioada Primului Război Mondial, Vasile Osvadă a servit în Armata Austro-Ungară cu gradul de sublocotenent, fiind făcut prizonier de război pe frontul din Rusia (1916-1917). Înrolat ca voluntar în Primul Corp al Voluntarilor Români din Rusia, a ajuns în Regatul României. S-a aflat printre cei care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și a fost membru ales al Marelui Sfat Național Român. Datorită activității sale anterioare în domeniile financiar și cel agrar, a ocupat, după 1 decembrie 1918, postul de secretar al resortului de agricultură al Consiliului Dirigent. Din această poziție a fost unul dintre artizanii proiectului de reformă agrară din Transilvania și Banat.

În perioada 21 octombrie 1926 – 23 iunie 1927, Vasile Osvadă a fost primar al municipiului Cluj (interimar). A fost, de asemenea, membru în consiliul de administrație al Institutului de Arte Grafice „Ardealul” din Cluj.

Vasile Osvadă este înmormântat în Cimitirul Central din Cluj. Prin toate activitățile și contribuțiile sale, Vasile Osvadă a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării cooperatiste și modernizării băncilor românești, precum și în afirmarea și dezvoltarea publicisticii economice românești în Transilvania.