Vernisajul expoziţiei Pretexte. O prospectivă a artistului Marius David, se încheie pe 28 februarie

Miercuri, 2 februarie, la Muzeul de Artă Contemporană (sala nr. 1, Sibiu) s-a lansat vernisajul expoziției Pretexte. O prospectivă a artistului Marius David. Vernisajul este deschis publicului până la sfârșitul lunii februarie.

La vârsta retrospectivelor, pictorul Marius David propune prin această expoziție o nouă abordare, prospectivă, a lucrurilor mici, simple, care uneori își pot găsi locul și în naturi moarte, precum cele care l-au consacrat. Ea este rezultatul unor experimente care pornesc de la structuri compoziționale preferate în creațiile sale anterioare și de la trăirile pe care acestea i le-au prilejuit, dar și al unei întâmplări, asupra căreia pictorul a reflectat îndelung: contemplarea rezultatelor încercării sale de distrugere a unei opere nefinalizate, demult abandonate.

Aceasta l-a inspirat, revelându-i alte niveluri de înțelegere a realității. În noile sale lucrări nu mai este vorba de obiecte în sine. Adesea, ele și au o dinamică proprie, fiind reprezentate în poziții care, altfel, rareori ar corespunde stării normale de echilibru static. Greu recognoscibile, obiectele devin forme, care permit variate interpretări cu privire la natura lor originală și la semnificația lor simbolică, inducând astfel o incertitudine asupra realității. Treptat, realitatea se preschimbă în iluzie, căci formele, reinterpretate, par a fi provizorii și devin surse de energii sugerate prin culori vibrate și prin transparențe care fac nesigure noțiunile de lumină și umbră, relativizând, astfel, percepțiile optice ale mărimii, formei și culorii și convertindu-le în senzații energetice și termice.

Citește și Expoziţie dedicată lui Eduard Hübsch şi soţiei sale, poeta Elena Băjescu, la MNIR

Aceste senzații reprezintă, de fapt, sentimente, reacții, stări sufletești dintre cele mai diverse. Aprofundându-se treptat, reflecția privitorului îl îndepărtează, așadar, de realitate, pe măsură ce o distilează și relativizează, iar senzațiile, sentimentele, reacțiile care astfel iau naștere devin mesagerii unor idei și chiar idei însăşi.

Este vorba, deci, de un alt tip de comunicare, spirituală, direct prin idei, ca energii pure: sunt cele care iau naștere din reacțiile proprii la cele rezultate din reacțiile artistului.

Cine este Marius David

Marius David – (n. 01.10.1950, Călan, jud. Hunedoara) este un atist plastic, membru U.A.P. Sibiu şi profesor – Domeniul Artistic de creaţie: pictură.

.A absolvit secţia pedagogică a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj- Napoca (1972). Din 1974 până în prezent, participă frecvent la manifestările filialei U.A.P. Sibiu.

Fin observator al mediului înconjurător, al psihologiei oamenilor, Marius David se face cunoscut printr-o serie de portrete de mare expresivitate plastică. A prezentat din creația sa sinteze bine închegate conceptual în expozițiile din 1977, 1979 şi 1980.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *