Viața și cariera lui Michael Jordan, legendarul baschetbalist

Michael Jeffrey Jordan, născut pe 17 februarie 1963 în Brooklyn, New York, este un fost baschetbalist profesionist american și considerat de mulți drept cel mai mare jucător de baschet din toate timpurile. Cu un stil de joc spectaculos și o etică profesională impecabilă, Jordan a câștigat nenumărate premii și titluri în cariera sa remarcabilă în NBA.

Familie și copilărie

Michael Jordan s-a născut în familia lui James R. Jordan Sr. și Deloris Jordan, fiind al patrulea copil dintre cei cinci frați. Familia sa s-a mutat în Wilmington, Carolina de Nord, când era mic. Tatăl său lucra ca supraveghetor de instalații pentru General Electric, iar mama era angajată în bancă. Michael are doi frați, James Jr. și Larry, și două surori, Deloris și Roslyn.

Educație și începuturi în baschet

Jordan iubea sportul de mic, însă nu a reușit să intre în echipa de baschet a liceului din primul an. El a continuat însă să se antreneze și astfel a fost primit în echipă în anul următor. După liceu, a acceptat o bursă de sportiv la Universitatea din Carolina de nord, unde a jucat fiind antrenat de Dean Smith.

Carieră în NBA

După trei ani petrecuți la Universitatea din Carolina de Nord, Jordan a fost selectat de Chicago Bulls în prima rundă a Draftului NBA din 1984, fiind ales pe poziția a treia. A debutat în NBA în același an și a avut un impact imediat asupra echipei și ligii.

Michael Jordan a jucat pentru Chicago Bulls între 1984 și 1993, câștigând trei titluri NBA consecutive între 1991 și 1993. După retragerea temporară din baschet în 1993 și o scurtă carieră în baseball, Jordan s-a întors în NBA în 1995, continuând să joace pentru Bulls până în 1998. În această perioadă, a câștigat încă trei titluri consecutive în NBA (1996-1998).

În 2001, Jordan a revenit din nou în baschet, de data aceasta pentru Washington Wizards, unde a jucat până în 2003, când s-a retras definitiv din competiții.

Realizări și premii

Michael Jordan a câștigat în total șase titluri NBA, fiind desemnat de asemenea MVP (cel mai valoros jucător) al finalelor de șase ori. A fost de zece ori primul marcator al NBA și a fost selectat de 14 ori în echipa All-Star a NBA. De asemenea, Jordan a fost numit de cinci ori MVP al sezonului regulat în NBA și a câștigat două medalii de aur olimpice, în 1984 și 1992, reprezentând echipa națională a Statelor Unite. În 1992 a făcut parte din faimosul „Dream Team”, considerat de mulți drept cea mai bună echipă de baschet din toate timpurile.

Cariera post-baschet

După retragerea sa definitivă din baschet, Michael Jordan a continuat să rămână implicat în lumea sportului. În 2000, a devenit co-proprietar și președinte al operatiunilor de baschet ale echipei Washington Wizards. Ulterior, în 2006, a devenit investitor majoritar și președinte al operatiunilor de baschet ale echipei Charlotte Bobcats (astăzi numită Charlotte Hornets). În 2010, Jordan a devenit primul fost jucător de NBA care a devenit majoritar într-o echipă din liga, preluând controlul total asupra Hornets.

Viața personală

Michael Jordan s-a căsătorit în 1989 cu Juanita Vanoy și are trei copii cu ea: Jeffrey, Marcus și Jasmine. Cei doi au decis să se despartă în 2006. Ulterior, în 2013, Jordan s-a căsătorit cu Yvette Prieto. Cuplul are împreună două fiice gemeni, pe nume Victoria și Ysabel.

De-a lungul vieții, Jordan a fost implicat în numeroase activități caritabile și filantropice. De asemenea, este un pasionat de golf și a participat la diverse competiții și evenimente caritabile legate de acest sport. În plus, fostul baschetbalist a apărut în producții cinematografice, cea mai notabilă fiind „Space Jam” (1996), un film care îmbina animația cu acțiunea reală și în care Jordan joacă alături de personaje Looney Tunes.

Citește și TVR Folclor şi TVR Sport au primit licenţe CNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *