Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României

Distribuie

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a solicitat suspendarea platformei TikTok în România, începând cu 28 noiembrie 2024, până la finalizarea unei anchete privind manipularea procesului electoral din primul tur al alegerilor prezidențiale. Popescu a făcut anunțul pe rețelele sociale, afirmând că mii de conturi finanțate extern au promovat masiv candidatura lui Călin Georgescu, iar TikTok nu a răspuns sesizărilor autorităților române.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024. Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Popescu pe Facebook.

Campanie contestată și acuzații de nereguli

Potrivit vicepreședintelui ANCOM, algoritmii platformei au fost folosiți pentru a amplifica mesajele pro-Georgescu, ignorând sesizările Autorității Electorale Permanente (AEP) și ale altor instituții naționale. AEP a notificat TikTok privind distribuirea de conținut considerat ilegal, însă răspunsurile platformei au întârziat, potrivit unui comunicat ANCOM.

Coaliția Vot Corect, organizație care monitorizează procesele electorale, a atras atenția asupra rolului semnificativ al TikTok în rezultatul neașteptat al alegerilor, descriind promovarea lui Georgescu drept „inautentică”. Raportul Coaliției susține că acesta a beneficiat de o vizibilitate disproporționată pe rețelele sociale, în ciuda unei prezențe reduse în media tradițională.

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru 28 noiembrie o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a analiza posibilele amenințări cibernetice asociate procesului electoral. Administrația Prezidențială a precizat că nu a primit informări oficiale legate de influențarea alegerilor prin rețele sociale.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a declarat că monitorizarea tacticilor de manipulare prin rețele sociale nu intră în atribuțiile sale, dar a colaborat cu AEP, STS și ANCOM pentru protejarea infrastructurii IT&C în timpul alegerilor.

Platformele online, sub lupa reglementărilor europene

În contextul acuzațiilor, reglementările europene privind platformele online capătă o relevanță sporită. Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA), adoptat în 2022, impune platformelor sociale să evidențieze clar publicitatea și să identifice beneficiarii. Totuși, experți precum cei de la Expert Forum susțin că TikTok aplică aceste reguli superficial, ceea ce favorizează răspândirea propagandei politice.

TikTok, conform politicilor proprii, susține că interzice reclamele politice plătite și că verifică conturile de publicitate pentru a preveni utilizarea neautorizată a funcțiilor de promovare. Cu toate acestea, ONG-uri și organizații independente contestă eficiența măsurilor luate de platformă.

Pe lângă TikTok, susținătorii lui Călin Georgescu au utilizat masiv Telegram, unde grupuri centralizate au distribuit materiale electorale. O investigație publicată de G4Media arată că aceste grupuri sunt active din iulie 2024 și coordonează campanii pentru crearea de conținut viral.

Citește și CNA a cerut Comisiei Europene să investigheze TikTok, în legătură cu „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”