VIDEO Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat la New York. În 1989, Iranul cerea moartea lui

Salman Rushdie, autorul ale cărui scrieri au dus la amenințări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost atacat și se pare că a fost și înjunghiat, vineri, în timp ce se pregătea să țină o conferință în vestul New York-ului, potrivit Bloomberg.

Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution și a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat.

Scriitorul a căzut la podea, iar agresorul a fost imobilizat.

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, liderul iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

Citește și Actorul Steven Seagal îl acuză pe Volodimir Zelenski de tortură

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.

În 2012, o fundație religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Rushdie a respins această amenințare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesați de recompensă. În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa.