VIDEO&FOTO: NASA a publicat noi imagini obținute de telescopul spațial James Webb

NASA a publicat marţi primul set de imagini primite de la cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb.

În programul live de o oră în care fotografiile au fost dezvăluite una câte una, au fost prezentate imagini cu două nebuloase ce ilustrează ciclul de viaţă al stelelor, o exoplanetă şi un grup compact de galaxii.

„Fiecare imagine reprezintă o nouă descoperire”, a declarat în deschidere directorul NASA, Bill Nelson. „Fiecare va oferi omenirii o viziune asupra Universului pe care nu am mai văzut-o niciodată”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Luni, o primă imagine realizată de telescop, ce ilustrează vremurile îndepărtate ale cosmosului, a fost dezvăluită în prezenţa preşedintelui american Joe Biden, care a salutat momentul „istoric”.

Fotografia, care abundă în detalii, arată galaxii formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

O altă imagine, în care apare Nebuloasa Carina, situată la o distanţă de aproximativ 7.600 de ani-lumină, ilustrează formarea stelelor. Ea găzduieşte numeroase stele masive, de câteva ori mai mari decât Soarele nostru.

Nebuloasa Inelului Sudic (Southern Ring) este o aşa-numită nebuloasă planetară (deşi nu are nimic de-a face cu planetele): este un nor imens de gaz ce înconjoară o stea muribundă.

Un alt obiectiv: Cvintetul lui Stephan, un grup de galaxii care interacţionează între ele într-un fel de dans cosmic.

Un alt obiect cosmic a cărui imagine a fost dezvăluită marţi este o exoplanetă, adică o planetă aflată pe orbită în jurul unei alte stele decât Soarele nostru, una dintre principalele obiective de cercetare ale lui James Webb.

Citește și VIDEO: O rachetă dezvoltată de SpaceX pentru nava spațială Starship a explodat la lansare

Aceasta nu a fost fotografiată efectiv, ci a fost analizată prin spectroscopie, o tehnică utilizată pentru a determina compoziţia chimică a unui obiect îndepărtat. În acest caz, WASP-96 b este o planetă uriaşă compusă în principal din gaz.

Coroborând datele obţinute anterior cu ajutorul altor telescoape cu cele ale lui James Webb, „vom fi probabil capabili să detectăm vaporii de apă” în atmosfera exoplanetei, a estimat pentru AFP José A. Caballero, astronom la Centrul de Astrobiologie din Spania şi specialist în astfel de planete.