Vietnam cere Netflix să retragă un serial sud-coreean care „denaturează istoria”

Autorităţile de la Hanoi au cerut Netflix să retragă de pe platforma sa un serial sud-coreean, din care un episod ce evocă războiul din Vietnam „denaturează istoria” în detrimentul puterii comuniste, informează miercuri site-ul Vietnamnet, relatează AFP.

O agenţie guvernamentală vietnameză acuză drama „Little Women” de încălcarea unei legi care luptă împotriva celor care „denaturează istoria, neagă realizările revoluţionare şi jignesc naţiunea şi eroii săi”, într-o scrisoare trimisă gigantului american de streaming.

„Serialul prezintă dialoguri între personaje care laudă crimele mercenarilor coreeni în războiul american din Vietnam, din 1967”, a precizat site-ul Vietnamnet.

Autorităţile vietnameze au stabilit ziua de miercuri ca termen limită pentru ca platforma să retragă serialul, însă miercuri după-amiază serialul era încă disponibil în Vietnam, a constatat AFP.

În cel de-al 8-lea episod din „Little Women”, adaptare după romanul „Cele patru fiice ale doctorului March” al scriitoarei americane Louisa May Alcott, un fost veteran laudă eficacitatea letală a sud-coreenilor în confruntarea cu Viet Cong.

Citește și Războaiele Rusiei & Războaiele SUA. Cronologie selectivă

Peste 320.000 de soldaţi din Coreea de Sud, un aliat al Washingtonului, au fost trimişi în Vietnam între 1964 şi 1973 pentru a lupta alături de americani, angajaţi împotriva forţelor comuniste din Vietnamul de Nord.

Ei au fost acuzaţi mult timp că au comis ucideri în masă în rândul civililor vietnamezi.

Netflix nu a răspuns solicitărilor AFP de a face declaraţii în legătură cu acest subiect. Serialele sud-coreene pe care platforma le difuzează au numeroase vizionări în Asia.

Din 2020, Netflix a retras trei seriale din catalogul său din Vietnam după plângerile autorităţilor locale care au acuzat platforma de streaming de „încălcarea suveranităţii ţării”.