Wikimedia, sancționată de Rusia din cauza încălcării legislaţiei ruse în contextul războiului din Ucraina

Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat că adoptă măsuri menite să pedepsească Wikimedia Foundation, care include enciclopedia online Wikipedia, pentru încălcarea legislaţiei ruse în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Roskomnadzor a precizat într-un comunicat că Wikipedia continuă să conţină ”materiale interzise, inclusiv falsuri despre cursul operaţiunii militare speciale pe teritoriul Ucrainei”, şi că motoarele de căutare vor fi folosite pentru a informa utilizatorii că Wikimedia a încălcat legislaţia rusă.

Vicepreşedintele comisiei pentru politica informaţională a Parlamentului rus, Anton Gorelkin, a declarat pe Telegram că linkurile către Wikipedia vor fi însoţite de o avertizare care înştiinţează utilizatorii cu privire la încălcările legii de către Wikimedia Foundation.

Citește și Wikimedia, amendată cu 3 milioane de ruble pentru 7 articole enciclopedice

Roskomnadzor a precizat că măsurile vor rămâne în vigoare până când Wikimedia Foundation va deveni pe deplin conformă cu legea rusă.

Wikimedia Foundation a făcut recurs la 13 iunie la o hotărâre a curţii de la Moscova privind o amendă de 5 milioane de ruble (76.000 de lire sterline) pentru că a refuzat să elimine ”dezinformarea” din articolele Wikipedia în limba rusă despre conflictul din Ucraina, inclusiv ”Invazia rusă a Ucrainei”, ”Crime de război în timpul invaziei ruse a Ucrainei” şi ”Masacrul de la Bucea”.