Reeducare și represiune în comunism: Lansare de carte și dezbatere

În aceste vremuri marcate de recrudescența extremismului politic, cartea „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud” de Dragoș Ursu ne amintește de ororile secolului XX, un veac în care radicalismul ideologic și regimurile totalitare au produs suferințe de neimaginat. Editura Corint și Librăria Humanitas Lipscani vă invită la o discuție necesară pornind de la lucrarea „Reeducare și represiune …

Citește mai mult

Reîntâlnirea trecutului artistic prin prisma instrumentelor viitorului

În această primăvară continuăm Arhiva Artistică TNAMT Digital cu cea de-a III-a ediție, prin proiectul Mind the Gap, care își propune atât să extindă procesul digitalizare al arhivei Teatrului Național Aureliu Manea Turda, cât și să creeze oportunități de cercetare și explorare a evoluției scenei teatrale românești. Rezultatele acestui demers, realizat de experți în artele spectacolului și alte domenii conexe, …

Citește mai mult

Galeria After 5 Art Escape a găzduit vernisajul expoziției „Soil” al artistei vizuale Ana Đapović

Sâmbătă, 29 martie 2025, la galeria After 5 Art Escape din Arad, a avut loc vernisajul expoziției „Soil” al artistei vizuale de origine sârbă Ana Đapović. Până în prezent, Ana Đapović a avut 17 expoziții personale și a fost prezentă în peste 100 de expoziții colective în țări precum Serbia, Ungaria, România, Macedonia, Slovenia, India, SUA și Australia. Lucrările ei …

Citește mai mult

De la diplomă la destin – Conferință și dezbatere despre educație, idealuri și viață, alături de nume mari din diferite domenii

Conferință-dezbatere Cronicari Digitali, sâmbătă, 12 aprilie, București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” Ce au în comun arhitectul îndrăgostit de Deltă, fotograful care a privit în ochi România Sălbatică, biologul care s-a aventurat în junglă, muzicianul care joacă  în filme și jurnalista care a creat un fenomen național în rândul copiilor Drumul de la diplomă, la succes. O întâlnire …

Citește mai mult

Lansare de carte și sesiune de autografe “Visuri spulberate. Elisabeta. Principesa României, Regina Greciei” de Diana Mandache

Editura Corint și Jockey Club au deosebita onoare de a vă invita la evenimentul de lansare a celui mai recent volum semnat de istoricul Diana Mandache, „Visuri spulberate. Elisabeta. Principesa României, regina Greciei”. Lansarea va avea loc joi, 3 aprilie, de la ora 19:00, la Jockey Club Român. (Str.Episcopiei nr. 9, sect 1). Invitați să vorbească despre noua apariție editorială: …

Citește mai mult

A murit scriitoarea Doina Jela

Scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela, o voce a literaturii care a făcut cunoscută după 1989 represiunea comunistă, a murit la vârsta de 74 de ani. „Ne luăm rămas-bun cu profundă tristețe de la Doina Jela, o voce importantă a memoriei și a adevărului istoric. Ne-am bucurat să o avem alături la Fălticeni, între 16 și 19 noiembrie 2023, când …

Citește mai mult

Un topor în cruce care ar putea avea o vechime de 4.000 de ani, găsit de un căutător de comori, în Botoșani

Un topor în cruce despre care se presupune că ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani a fost descoperit de un căutător de comori din Botoșani. Romică Păduraru este subofițer la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, iar săptămâna trecută, în timp ce se afla în timpul liber, a decis să se plimbe prin Pădurea Gorovei, însoțit de detectorul …

Citește mai mult

Morminte vechi de 4.000 ani, descoperite în urma unor cercetări geofizice

Morminte vechi de circa 4.000 ani au fost descoperite în urma unor cercetări geofizice realizate recent de arheologi ai Complexului Muzeal Național (CMN) Neamț, în colaborare cu specialiști din Cehia. Cercetătorul Vasile Diaconu, responsabilul acestui proiect, a declarat, pentru AGERPRES, că aceasta este o primă etapă a unui proiect internațional desfășurat între CMN Neamț și Centrul de Cercetări Arheologice din …

Citește mai mult

O expoziție dedicată desenelor lui Victor Hugo, inaugurată la Londra

Scriitorul francez Victor Hugo, părintele romanului ”Mizerabilii”, era de asemenea un desenator prolific. Această fațetă necunoscută a geniului său este pusă în lumină într-o expoziție de amploare organizată la Londra pentru a marca 140 de ani de la moartea autorului, potrivit AFP. Intitulată ”Lucruri uimitoare, desenele lui Victor Hugo”, expoziția și-a deschis vineri porțile la prestigioasa Royal Academy of Arts, …

Citește mai mult

Fără conținuturi de presă, Google câștigă la fel de mulți bani, potrivit unui test

Google ar obține la fel de multe venituri din publicitate dacă nu ar mai afișa conținuturi de presă în rezultatele sale, chiar dacă motorul său de căutare ar fi ceva mai puțin consultat, arată un test ale cărui rezultate au fost dezvăluite vineri de gigantul american din sectorul noilor tehnologii, informează AFP. Testul a fost efectuat în opt țări europene, …

Citește mai mult

Trupa U2 va primi cea mai înaltă distincție decernată de organizatorii galei Ivor Novello Awards

Rockerii irlandezi din trupa U2 vor fi recompensați cu cea mai înaltă distincție – Ivors Academy Fellowship – la ediția din acest an a galei Ivor Novello Awards, în cadrul căreia sunt decernate premiile anuale britanice pentru cei mai buni compozitori și autori de muzică pentru micile și marile ecrane, au anunțat joi organizatorii evenimentului, relatează Reuters. Bono, The Edge, …

Citește mai mult

Mariah Carey a câștigat procesul privind drepturile de autor pentru ”All I Want for Christmas Is You”

Cântăreața pop Mariah Carey a câștigat un proces în care era acuzată că ar fi copiat ilegal elemente ale piesei sale de mare succes ”All I Want for Christmas Is You” dintr-un cântec country cu același titlu, informează Reuters. Judecătoarea districtuală Monica Almadani, de la un tribunal din Los Angeles, a decis miercuri că compozitorii melodiei ”All I Want for …

Citește mai mult

Franța renunță la comanda de 800.000 de exemplare ale unei versiuni controversate din „Frumoasa și Bestia”

Guvernul francez a justificat joi anularea unei comenzi de 800.000 de exemplare ale unei versiuni reinterpretate a basmului ”Frumoasa și bestia”, considerând că aceasta nu este ”potrivită” pentru elevii de 10 ani cărora le era destinată, informează AFP. Selectat pentru programul anual ”O carte pentru vacanțe”, prin care elevii din ultimul an de școală primară primesc un clasic al literaturii …

Citește mai mult

A murit compozitorul şi teoreticianul Dan Buciu

Compozitorul şi teoreticianul Dan Buciu, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a murit. Născut în 1943, la Bucureşti, Dan Buciu a absolvit Conservatorul din Capitală în 1968. A participat la Internationale Ferienkurse de la Darmstadt (1970, 1982), unde a frecventat cursurile lui Ligeti, Stockhausen, Maderna, Kontarsky. În 1992 şi-a obţinut doctoratul în muzicologie. În 2009 a primit …

Citește mai mult

SUA restricționează accesul cetățenilor canadieni la o bibliotecă situată la frontieră

Autorităţile americane au anunţat vineri că vor închide accesul pentru cetăţenii canadieni la o bibliotecă situată chiar pe graniţa dintre Canada şi Statele Unite, decizie care a stârnit critici în localitatea Stanstead din Quebec, unde locuitorii s-au bucurat timp îndelungat de acces facil în acest spaţiu comun, relatează Reuters. Biblioteca şi Opera Haskell se află la graniţa dintre Stanstead, Quebec …

Citește mai mult

Yahoo vinde site-ul de ştiri TechCrunch către firma de investiţii Regent

Yahoo a semnat un acord pentru vânzarea site-ului său de ştiri tehnologice TechCrunch, cu o vechime de 20 de ani, către firma de investiţii media Regent, au anunţat vineri cele două companii, transmite Reuters. TechCrunch, o platformă online populară care oferă ştiri şi analize despre companii tech globale, startup-uri şi antreprenori, a făcut parte din portofoliul de active media deţinut …

Citește mai mult

Președintele interimar al Senatului s-a întâlnit cu reprezentanții Netflix

Dezvoltarea continuă a sectorului audiovizual din România a constituit, miercuri, tema întâlnirii dintre președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, și reprezentanții Netflix, Tomasz Dabrowski, director politici publice pentru Europa Centrală și de Est, și Alexandra Preda, coordonator politici publice pentru Europa Centrală și de Est. „Discuția s-a concentrat pe parteneriatele în curs de desfășurare ale Netflix cu distribuitorii și producătorii …

Citește mai mult

Editorii și scriitorii francezi dau în judecată Meta pentru încălcarea drepturilor de autor

Principalele asociații ale editorilor și scriitorilor din Franța au intentat un proces împotriva gigantului tehnologic Meta pentru că ar fi folosit pe scară largă și fără autorizație conținuturi protejate prin drepturi de autor în scopul antrenării sistemelor sale de inteligență artificială (AI), informează Reuters. Reprezentanții Meta nu au dat curs imediat unei solicitări privind transmiterea unui punct de vedere. Sindicatul …

Citește mai mult

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui Trump să protejeze cinematografia de AI

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut administrației de la Casa Albă să protejeze drepturile de autor asociate operelor cinematografice și muzicale pentru a împiedica exploatarea acestora de inteligența artificială (AI), informează AFP. Într-o scrisoare deschisă adresată Casei Albe săptămâna trecută, Ben Stiller, Cate Blanchett și Cynthia Erivo i-au criticat pe giganții din industria noilor tehnologii, în primul …

Citește mai mult

Prima ediţie din lume a unui ziar generat de AI, publicată în Italia

Un ziar italian a declarat că este primul din lume care publică o ediţie realizată în întregime de inteligenţa artificială (AI). Iniţiativa lui Il Foglio, un cotidian liberal conservator, face parte dintr-un experiment jurnalistic de o lună menit să arate impactul pe care tehnologia inteligenţei artificiale îl are „asupra modului nostru de lucru şi asupra zilelor noastre”, a declarat editorul …

Citește mai mult

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro