Eroi și Revoluții: Personalități și evenimente care au rescris istoria

În istoria umanității, unele momente au avut o influență covârșitoare asupra cursului evenimentelor, remodelând nu doar destinele națiunilor, ci și conturul întregii lumi. Revoluțiile, în particular, au jucat un rol crucial în acest proces de transformare. De la Revoluția Franceză, care a redefinit conceptele de libertate și guvernare, până la Revoluția Industrială, care a schimbat pentru totdeauna fața producției și …

Citește mai mult

Prof. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă rector al UMF ”Iuliu Haţieganu

Prof. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. „Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu 97% din voturi. Alegerile pentru funcţia de rector, dar şi pentru membrii Senatului Universităţii şi ai …

Citește mai mult

A fost finalizată reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni

Reabilitarea şi restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni a fost finalizat, iar în marţi a fost făcută recepţia lucrărilor realizate în cadrul proiectului „History and Music – values that bring us together”. Valoarea totală a proiectului este de 1,43 milioane de euro, iar partea care a revenit Muzeului Judeţean fiind de peste 650.000 de euro. Consiliul Judeţean a …

Citește mai mult

Londra nu are „nicio intenţie” de a returna marmurele Partenonului Atenei

Premierul britanic Rishi Sunak, care urma să se întâlnească marţi cu omologul său grec Kyriákos Mitsotákis, nu are „nicio intenţie” de a facilita returnarea marmurelor Partenonului la Atena, aşa cum Grecia cere de mult timp, a declarat luni purtătorul său de cuvânt. Atena cere de zeci de ani returnarea frizelor Partenonului, argumentând că acestea au fost „furate” când ţara se …

Citește mai mult

Scriitorul Cristian Fulaş lansează la Barcelona ediţia spaniolă a volumului „Fâşii de ruşine”

Volumul „La vergüenza/Fâşii de ruşine” de Cristian Fulaş, publicat în traducere în limba spaniolă la editura Automática, va fi lansat marţi, la Barcelona, anunţă ICR Madrid. În prima parte a zilei, de la ora 15.00, la Facultatea de Traducere şi Interpretare din cadrul Universităţii Autonome din Barcelona este programată o întâlnire a autorului cu studenţii Catedrei de Limba Română, alături …

Citește mai mult

Vizite gratuite la Castelul Peleş şi la Castelul Pelişor, în 1 Decembrie

Localnici şi turiştii aflaţi pe Valea Prahovei de 1 Decembrie vor avea acces gratuit la Castelul Peleş şi la Castelul Pelişor. Ultima intrare în fiecare dintre cele două muzee va avea loc la ora 16:15. „Cultura îşi deschide porţile pentru toţi românii! Expoziţii, spectacole, concerte şi multe alte surprize. Toate instituţiile culturale din subordinea Ministerului Culturii vor fi deschise de …

Citește mai mult

Expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”, cu peste 100 de exponate

Expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României din 1 decembrie, ora 10.00, şi până în 30 aprilie 2024 la parterul Galeriei Naţionale. Parte din programul managerial actual încă din anul 2016, expoziţia subliniază caracterul original, cu surse autohtone, al creaţiei lui Victor Brauner precum şi contribuţia lui la mişcarea suprarealistă …

Citește mai mult

Primul documentar românesc despre graffiti şi stret art

„De ce scriu ăştia pe pereţi?”, primul documentar despre fenomenul street art şi graffiti în România, scris şi regizat de Alin Boeru, produs şi distribuit de Wearebasca, a pornit în turneu prin ţară. Filmul este debutul în lungmetraj al regizorului şi reuneşte peste 40 de grafferi şi street artişti din România, fiind realizat în urma a mai mult de 80 …

Citește mai mult

TVR Folclor, al 13-lea post al Societăţii Române de Televiziune, lansat

Televiziunea Română, deţinătoarea unui vast tezaur de programe dedicate folclorului, tradiţiilor şi patrimoniului naţional, a lansat luni TVR Folclor. „Televiziunea Publică datorează românilor mult mai multe programe care să construiască punţi între tradiţie şi modernitate, între clasic şi modern, între rural şi urban, între trecut şi viitor. Doar o regăsire, acceptare şi îmbrăţişare a valorilor tradiţionale ne poate promite un …

Citește mai mult

Cea mai veche ie din România va fi expusă la Art Safari

Cea mai veche ie din România, „Cămaşa de la Breţcu, Trei Scaune”, datată 1798, va fi vedetă la Art Safari, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în perioada 30 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024. Alături de această bijuterie, vor fi dezvăluite şi alte 30 de obiecte preţioase şi fragile, utilizate în meşteşugul realizării de piese vestimentare tradiţionale, precum şi …

Citește mai mult