Nichifor Crainic și rolul său în cultura românească interbelică

Nichifor Crainic (n. 22 decembrie 1889, Bulbucata, județul Teleorman – d. 20 august 1972, București) a fost un teolog, poet, jurnalist și ideolog român, a cărui operă și viață au fost strâns legate de istoria României interbelice și postbelice. În acest articol, vom analiza activitatea sa ca jurnalist și scriitor, precum și relația sa complexă și controversată cu Mișcarea Legionară. …

Citește mai mult

Au fost lansate înscrierile pentru concursul Cotroceni Creativ Junior

Muzeul Naţional Cotroceni lansează luni înscrierile la cea de-a patra ediţie a concursului Cotroceni Creativ Junior, un eveniment dedicat tinerilor liceeni, care anul acesta are ca temă creaţia video. Competiţia urmăreşte să valorifice elementele de patrimoniu ale muzeului într-o manieră inedită, să susţină creativitatea tinerilor, dar şi să contribuie la dezvoltarea unor noi instrumente de promovare a patrimoniului. În cadrul …

Citește mai mult

2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în templul lui Ramses al II-lea

Mai mult de 2.000 de capete mumificate de berbeci, datând din epoca Ptolemeică, au fost descoperite în Templul lui Ramses al II-lea din oraşul antic Abydos din sudul Egiptului, au declarat autorităţile duminică, scrie Le Figaro. Resturi mumificate de oi, câini, capre, vaci, gazele şi manguste au fost exhumate şi de o echipă de arheologi americani de la Universitatea din …

Citește mai mult

Ovidiu Pecican: Vocea diversității culturale

Într-o lume în care informația abundă, dar este deseori lipsită de profunzime, o voce precum cea a lui Ovidiu Pecican se face auzită și apreciată pentru modul în care abordează temele de interes academic, cultural și social. Absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985) și doctor în istorie (1998), Ovidiu Pecican s-a impus de-a lungul timpului …

Citește mai mult

Mihai Eminescu: Geniul literar și jurnalistic care a modelat cultura românească

Mihai Eminescu, un nume care evocă admirație și respect în cultura românească, rămâne și astăzi, la peste un secol de la moartea sa, o figură emblematică și de referință în literatura națională. Eminescu a fost nu doar un poet genial, ci și un jurnalist de excepție, contribuind astfel la modelarea conștiinței naționale și la dezvoltarea culturii românești în ansamblu. Născut …

Citește mai mult

Cele mai infame figuri ale dictaturii: top 10 lideri autoritari

Descoperă topul celor mai infame figuri ale dictaturii și impactul lor asupra istoriei umane. De la Stalin la Hitler și de la Mao la Kim Il-Sung, acest articol explorează moartea liderilor autoritari și discută despre alți dictatori notorii, precum Pol Pot, Saddam Hussein, Idi Amin și Ismail Enver Paşa. Moartea lui Stalin Moartea lui Stalin a avut loc la 5 …

Citește mai mult

Din Boșorod în lumea muzicii: Petrișor Bruzan

Petrișor Bruzan este un muzician și profesor român născut pe 10 septembrie 1956, în comuna Boșorod, județul Hunedoara. În timpul carierei sale, Petrișor Bruzan și-a pus amprenta asupra educației muzicale în școlile din România, dar și asupra promovării tradițiilor și culturii locale prin intermediul muzicii. Educație și carieră didactică După ce a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din …

Citește mai mult

Petru Groza – de la avocat și deputat la lider al Republicii Populare Române

Petru Groza s-a născut pe 7 decembrie 1884 în satul Băcia, județul Hunedoara, în familia preotului ortodox Adam Groza și a soției sale Maria. A urmat clasele primare în satul natal, iar cele secundare le-a făcut la Coșteiu și Colegiul Reformat din Orăștie. În 1903 a început să studieze la Facultatea de Drept și Științe Economice a Universității din Budapesta, …

Citește mai mult

Cerul Suediei, acoperit cu halouri artificiale în cadrul unui experiment de simulare a aurorei boreale

Cerul Marelui Nord suedez a fost acoperit joi cu halouri de lumină artificială după lansarea unei rachete sonore, care a eliberat particule în atmosferă pentru a studia mai bine aurora boreală, relatează AFP. Numite uneori aurore polare, aceste fenomene apar pe cerul nopţii arctice cu fascicule de lumină albastră, verde sau violetă. Pentru a pătrunde secretele acestui fenomen natural spectaculos, …

Citește mai mult