Povești în zbor – împrietenim copiii cu păsările din oraș

Împărțim orașul în egală măsură, dar cu greu putem enumera sau recunoaște câteva păsări care trăiesc sau tranzitează orașul în care trăim. Cu și mai mare dificultate putem spune ceva despre ele. În București trăiesc, aproape invizibil, peste 200 de specii de păsări. E suficient să încetinești pasul, să privești cu atenție ramurile copacului din fața blocului și să asculți …

Citește mai mult

Muzică de Purcell și canzonete napolitane, duminică la Teatrul Coquette

La Teatrul Coquette din București, luna aprilie se încheie cu o nouă seară de operă ARIE ȘI ECOU, având-o ca protagonistă pe soprana Cristina Fieraru, acompaniată de Maxim Belciug, cu chitara sa cât o orchestră. În miez de primăvară, cei doi aduc pe scenă un program vibrant, plin de emoție, în care vocea splendidă a sopranei transformă fiecare partitură într-o …

Citește mai mult

Gogu Neagoe, personalitate marcantă la ediția a XII-a a Festivalului „Drăgan Muntean”

La invitația Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Gogu Neagoe va participa, în perioada 24-25 aprilie 2025, o nouă ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”, dedicat tinerelor talente din muzica populară din întreaga țară. Joi, 24 aprilie, de la ora 17:00, scena Cen­trului Cultural „Drăgan Muntean” va găzdui concursul de interpretare, …

Citește mai mult

„Pitici de pădure” – o expoziție eveniment semnată RONE la Galeria Kulterra din București

Galeria de artă contemporană Kulterra anunță expoziția „Pitici de pădure”, semnată de artistul RONE (Florin Cicerone Cojocaru), un demers pictural care propune o incursiune inedită într-un univers simbolic, plin de umor dezinhibat, melancolie și reflecție. Născut în București în 1968 și format la Academia de Artă „Nicolae Grigorescu”, RONE a trăit și creat la Paris timp de unsprezece ani, colaborând …

Citește mai mult

Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului 2025, pentru „Cea mai bună promovare”

Într-un peisaj profesional care încă se zbate în rigorile HR ale unei realități des contrazise, peste 200 de tineri aspiranți au avut parte de o experiență fără filtre în cadrul conferinței-dezbatere „De la diplomă la destin”, eveniment care a adus în prim-plan zece personalități remarcabile cu povești personale și profesionale inedite și pline de emoție, sâmbătă, 12 aprilie, în Sala …

Citește mai mult

Peca Ștefan și Cinty Ionescu, într-un road trip (anti)performativ în zece orașe din România

Performance-ul 2025: Nouameapiesă?, pe un text semnat de dramaturgul Peca Ștefan, va fi prezentat, itinerant, în teatre și spații culturale alternative din 10 orașe din România. Noua producție, un experiment hibrid interactiv – susținut de elemente multimedia, este o chestionare amuzată a lumii moderne, pornind de la ideea că un text dramaturgic bun s-ar cuveni să exploreze “o mare problemă …

Citește mai mult

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada Paștelui

Turiști din întreaga țară și din străinătate vizitează în fiecare an, în perioada Paștelui, sărbătorit pe 20 aprilie în 2025, mănăstirile din zona Moldovei și în special din Bucovina. În timp ce unele lăcașuri de cult sunt preferate de către vizitatori, platforma de turism cultural „România Atractivă” aduce în prim-plan, în Săptămâna Mare, și alte obiective de pe Ruta mănăstirilor …

Citește mai mult

Salonul virtual de artă plastică „svap-tm’25“

Editura Emil Banciu Verlag împreună cu Galeria Brăteanu  vă invită să participați la prima ediție a Salonului virtual de artă plastică Timișoara 2025 |  svap – tm’25. Proiectul  este sponsorizat de Asociația timișorenilor din Germania | HOG Temeschburg e.V. Salonul virtual de artă plastică „svap-tm’25“ este o expoziție online de artă contemporană ce urmăreşte promovarea creațiile artiștilor timișoreni, bănățeni și …

Citește mai mult

Peste 200 de tineri au venit la conferința Cronicari Digitali pentru a afla realitățile din spatele unor cariere de succes

Într-un peisaj profesional care încă se zbate în rigorile HR ale unei realități des contrazise, peste 200 de tineri aspiranți au avut parte de o experiență fără filtre în cadrul conferinței-dezbatere „De la diplomă la destin”, eveniment care a adus în prim-plan zece personalități remarcabile cu povești personale și profesionale inedite și pline de emoție, sâmbătă, 12 aprilie, în Sala …

Citește mai mult

Destinații potrivite pentru sporturi extreme în România

Sporturile extreme atrag din ce în ce mai mulți oameni din toate colțurile lumii, fascinați de adrenalină, provocări și dorința de a evada din cotidian. Potrivit unui studiu amplu publicat în 2024, motivațiile variază de la nevoia de libertate și conectare cu natura, până la reglarea emoțiilor și căutarea senzațiilor intense. Această formă de escapism activ câștigă popularitate inclusiv în …

Citește mai mult

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară, care are loc miercuri, 2 aprilie, orele 18:30, la Sala Mare a Ateneului Român, în prezența comunității artistice, precum și reprezentanților mediului guvernamental și non-guvernamental. Fondată în 1995, UCIMR este organizație nonprofit de utilitate publică, care de trei decenii contribuie la dezvoltarea …

Citește mai mult

Cât de periculoase sunt băuturile acidulate pentru dinți?

Lasă că mai merge și azi. Mă las de mâine. O gură și gata. De câte ori ți-ai spus asta? Băuturile acidulate sunt populare în întreaga lume și, trebuie să recunoaștem, sunt foarte delicioase. Problema cu aceste băuturi este că vin la pachet cu o serie de riscuri. Printre aceste riscuri, ne referim și la dantură, mai exact la deteriorarea …

Citește mai mult

12 martie – Dublă lansare de carte și sesiune de autografe: „Învățătorii. Autoportretul unei generații”, coord. Lavinia Betea

„Învățătorii. Autoportretul unei generații” este un proiect editorial de excepție coordonat de autoarea Lavinia Betea și publicat de Editura Corint. Prin intermediul unui interviu de grup, contextualizat la istoricul și specificul primei instituții transilvănene care a dat învățători români în Transilvania, cartea aduce în prim-plan problematici actuale și constante ale psihopedagogiei învățământului primar și ale formării cadrelor didactice pentru acest …

Citește mai mult

Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989

În data de 9 martie 2025, de la ora 11.00, Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (S.S.R.M.L.) organizează, conform Legii nr. 247/2011, evenimentul „Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989” la Monumentul Național „Aripi” din Piața Presei Libere -București. Cu acest prilej, vor avea loc o serie de manifestări comemorative …

Citește mai mult

Patru noutăți Corint Istorie în luna martie

În luna martie, colecția de Istorie a Editurii Corint se îmbogățește cu patru noutăți ce vor intra în librăriile din toață țara. 1. Visuri spulberate. Elisabeta, Principesa României, Regina Greciei de Diana Mandache. Biografia Elisabetei a României, fiica cea mare a reginei Maria, e mai intensă decât un roman. Dificultățile anilor de război și refugiul familiei regale la Iași au privat-o pe …

Citește mai mult

România participă la London Design Biennale 2025. Asociația Art Mirror reprezintă țara pentru a doua oară

Asociația Art Mirror din Cluj-Napoca va reprezenta România la London Design Biennale 2025, eveniment care va avea loc în perioada 5-29 iunie, la Somerset House, în capitala britanică. Artiștii români au fost selectați pentru cea de-a cincea ediție a prestigiosului eveniment, după ce, în urmă cu doi ani, aceeași organizație a asigurat pentru prima dată participarea României la bienală. London …

Citește mai mult

Dezbatere prilejuită de apariția volumului „Un turn de fildeș în comunism? Institutele umaniste ale Academiei RPR în România lui Gheorghiu-Dej”

Facultatea de Istorie a Universității din București găzduiește o dezbatere pe tema raportului dintre puterea politică și cercetarea științifică, prilejultă de apariția în colecția Corint Istorie a volumului „Un turn de fildeș în comunism? Institutele umaniste ale Academiei RPR în România lui Gheorghiu-Dej” de Cristian Vasile. Dezbaterea poartă titlul: „Putere politică și cercetare științifică: între conflict și compromis. Ce ne …

Citește mai mult

„Horror Vacui” – O lecție de reziliență culturală, încheiată cu succes după 168 de ore de teatru continuu

„Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, s-a încheiat săptămâna trecută la București. După șapte zile de maraton non-stop, această reprezentație de tip teatru durațional a reunit peste 500 de actori, scriitori și jurnaliști care au interpretat tot atâtea texte despre abandon și opusul abandonului. Scopul proiectului este de a aduce în atenția publică una dintre cele mai …

Citește mai mult

Manifestul „Copiii uitați ai României: un apel pentru adevăr și reparație” cere înființarea unei comisii de cercetare a abuzurilor copiilor instituționalizați

Mai multe asociații și ONG-uri din sfera implicării civice au semnat astăzi la București MANIFESTUL intitulat Copiii uitați ai României: un apel pentru adevăr și reparație, pentru investigarea abuzurilor asupra copiilor abandonați în perioada 1966 – 1997. Demersul a fost inițiat de Asociația A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts, alături de Muzeul Abandonului. Lansarea manifestului marchează punctul culminant al proiectului Horror …

Citește mai mult

Basska și Dub Pistols, cap de afiș la MOX 2025 – ești gata de o aventură în inima munților?

Music Outdoor Experience (MOX), festivalul care are loc în inima munților, revine în perioada 3-6 iulie 2025 la Valea Drăganului cu un line-up care va pune sângele participanților în mișcare și le va stârni poftă de dans. Pregătește-ți cortul, gașca și pofta de aventură, pentru ediția cu numărul nouă a festivalului MOX, unde natura se împletește cu vibe-urile bune și …

Citește mai mult

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro