Tablourile originale din muzee stimulează creierul mult mai mult decât reproducerile

Un studiu neurologic efectuat în Ţările de Jos a arătat că operele de artă reale dintr-un muzeu stimulează creierul de 10 ori mai puternic decât privitul unei reproduceri, relatează The Guardian Comandat de Muzeul Mauritshuis din Haga, unde se află tabloul „Girl with a Pearl Earring/ Fata cu cercel de perlă” a lui Johannes Vermeer, studiul independent a utilizat tehnologia …

Citește mai mult

Provocarea Nobel Turing: crearea unui „om de ştiinţă AI” capabil să revoluţioneze cercetarea

Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi al agenţilor conversaţionali, îi pune la încercare pe artişti şi scriitori, însă oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea, de asemenea, să revoluţioneze cercetarea şi chiar să ocupe un loc proeminent în lucrările laureaţilor premiului Nobel. În 2021, omul de ştiinţă japonez Hiroaki Kitano a lansat ceea ce el a …

Citește mai mult

Academia Navală din Varna pregăteşte lansarea primului satelit academic bulgar

Este în curs de pregătire lansarea primului satelit academic bulgar, a declarat luni Amiralul de Flotilă Prof. Boian Mednikarov, care conduce Academia Navală Nikola Vapţarov din Varna, cu ocazia deschiderii oficiale a noului an universitar, informează agenția BTA. Mednikarov a precizat că Academia participă la acest proiect în parteneriat cu Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Sofia şi cu …

Citește mai mult

O misiune SpaceX, în drum să salveze astronauţii blocaţi pe Staţia Spaţială Internaţională

O misiune SpaceX a decolat cu doi pasageri la bord, în loc de patru, câţi erau prevăzuţi iniţial, pentru a lăsa două locuri libere în vederea aducerii înapoi a astronauţilor americani blocaţi de mai multe luni în Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din cauza unei defecţiuni a unui vas Boeing, relatează AFP. Decolarea rachetei de tip Falcon 9 a avut loc sâmbătă, …

Citește mai mult

Astronomii au obţinut cea mai detaliată hartă în infraroşu a Căii Lactee

Astronomii de la Observatorul European Austral (European Southern Observatory) au prezentat cea mai detaliată hartă în infraroşu a galaxiei noastre, Calea Lactee, hartă ce conţine peste 1,5 miliarde de obiecte cosmice, transmite Live Science. Această hartă conţine milioane de obiecte cosmice necunoscute, ce vor alimenta probabil numeroase descoperiri astronomice în anii ce vor urma. Harta a fost realizată cu date …

Citește mai mult

O spaniolă şi fiica ei antrenează bacterii pentru a restaura frescele unei biserici

În timp ce specialista spaniolă în microbiologie Pilar Bosch căuta un subiect de investigat pentru doctoratul său, ea a descoperit un studiu care sugera că bacteriile, domeniul ei de cercetare, ar putea fi utilizate în restaurarea operelor de artă, domeniul de expertiză al mamei sale, informează Reuters. În aceeaşi perioadă, mama sa – Pilar Roig – se străduia să restaureze …

Citește mai mult

Cercetătorii clujeni au dezvoltat o metodă revoluţionară pentru înţelegerea activităţii creierului

Cercetătorii de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au dezvoltat o metodă revoluţionară pentru înţelegerea activităţii creierului. „O echipă de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a dezvoltat o metodă revoluţionară care simplifică şi ajută la înţelegerea volumelor foarte mari de date complexe obţinute prin scanarea creierului …

Citește mai mult

Misiunea spaţială PLATO va fi lansată în 2026 pentru a căuta exoplanete locuibile

Există alte planete în Univers care să fie propice vieţii? Satelitul PLATO va fi lansat la sfârşitul anului 2026 pentru a căuta planete similare cu a noastră, calculând cu o precizie fără precedent mărimea, masa şi vârsta exoplanetelor, informează AFP. După descoperirea primei exoplanete, 51-Pegasi-b, în 1995, de cercetătorii de la Observatorul Haute-Provence din sud-estul Franţei, aproximativ 5.700 de planete …

Citește mai mult

Expunerea la radiaţia din timpul zborurilor spaţiale, testată cu ajutorul unor senzori şi manechine

Cu ajutorul unor manechine denumite Helga şi Zohar şi al unor senzori plasaţi în interiorul unui vehicul spaţial, oamenii de ştiinţă au colectat date valoroase despre expunerea la radiaţiile cu care se confruntă astronauţii aflaţi în afara câmpului magnetic protector al Pământului şi au obţinut astfel o nouă perspectivă asupra modului în care aceştia ar putea fi protejaţi în timpul …

Citește mai mult

Un anticorp anti-HIV, izolat din celule de alpaca de o echipă de cercetători din China

Cercetătorii dintr-o echipă chineză au reuşit să izoleze un anticorp din celule de alpaca, ce poate inhiba în mod eficient HIV, oferind astfel o cale promiţătoare pentru dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA, informează agenţia de presă Xinhua. Studiul oamenilor de ştiinţă chinezi a fost publicat recent în revista internaţională Nature Communications. Terapia antiretrovirală este în prezent principala abordare clinică …

Citește mai mult

CEO-ul OpenAI – Intrăm în Epoca Inteligenței Artificiale

Sam Altman, CEO-ul companiei momentului în Silicon Valley – OpenAI -, a publicat un manifest cu privire la viitorul inteligenței artificiale și al omenirii și spune că istoria e pe cale să intre în era A.I., una pentru care prevede un viitor mai luminos decât oricând, relatează Axios. „Nu se va întâmpla totul deodată, dar vom putea în curând să lucrăm …

Citește mai mult

Conexiunea între antibiotice și creșterea comportamentelor agresive

Un nou studiu realizat de cercetători israelieni şi finlandezi sugerează o legătură între expunerea timpurie la antibiotice şi o agresivitate crescută mai târziu în timpul vieţii, a anunţat miercuri Universitatea Bar Ilan din Israel, informează Xinhua. Studiul, publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity, a descoperit că şoarecii expuşi la antibiotice în timpul fazelor lor critice de dezvoltare au prezentat ulterior …

Citește mai mult

Suedia acuză Iranul de un atac cibernetic în 2023

Autorităţile suedeze acuză serviciile iraniene de informaţii de piratarea – în 2023 – a unui operator de SMS cu scopul de a trimite mesaje în care încurajau oamenii să ”răzbune” incendieri ale Coranului în această ţară, relatează AFP. La începutul lui august 2023, presa suedeză scria că un mare număr de persoane din Suedia a primit SMS de la o …

Citește mai mult

Bucharest Science Festival – între 25 şi 29 septembrie

Bucharest Science Festival, cel mai mare eveniment de popularizare a ştiinţei din România, va avea loc între 25 şi 29 septembrie, aducând o varietate de evenimente captivante pentru publicul de toate vârstele. Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, tema centrală din acest an este „Apărătorii Planetei”, iar festivalul îşi propune să inspire, să educe şi să aducă ştiinţa mai aproape …

Citește mai mult

Paradoxul radiației găurilor negre: Fenomene cuantice surprinzătoare

Un nou studiu sugerează că ar fi nevoie de o schimbare de paradigmă în înţelegerea găurilor negre, care nu ar fi entităţile fără structură prezise de Einstein în teoria generală a relativităţii, ci nişte fenomene cuantice denumite „stele îngheţate”, transmite Live Science. Chiar dacă aceste fenomene cuantice împărtăşesc unele similarităţi cu modul în care fizica descrie găurile negre, ele sunt diferite …

Citește mai mult

O capsulă Soiuz, cu doi cosmonauţi ruşi şi o astronaută americană la bord, a aterizat în Kazahstan

Doi cosmonauţi ruşi şi o astronaută americană a NASA au aterizat luni în Kazahstan la finalul unei şederi record pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit retransmisiei televizate a agenţiei ruse Roscosmos, informează AFP. Capsula navei Soiuz MS-25, avându-i la bord pe veteranul cosmonautul rus Oleg Kononenko, pe colegul acestuia Nikolai Ciub, precum şi pe astronauta americană Tracy Dyson, a aterizat …

Citește mai mult

SpaceX va lansa cinci misiuni Starship fără echipaj uman către Marte în doi ani

SpaceX intenţionează să lanseze circa cinci misiuni Starship fără echipaj uman către Marte în doi ani, a declarat duminică directorul general al companiei, Elon Musk, într-o postare pe platforma de social media X, transmite Reuters. Musk declarase la începutul acestei luni că primele misiuni Starships către Marte vor fi lansate în doi ani, „când se va deschide următoarea fereastră de …

Citește mai mult

Decodarea ADN-ului uman cu o vechime de 10.000 de ani din Africa de Sud, o premieră mondială

Cercetătorii au reconstituit cele mai vechi genomuri umane din Africa de Sud, de la doi oameni care au trăit în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, ceea ce oferă informaţii noi referitoare la istoria demografică a regiunii, a declarat duminică o reprezentantă a autorilor studiului, transmite AFP. Secvenţele genetice provin de la un bărbat şi o femeie ale căror rămăşiţe …

Citește mai mult

Organizația nucleară din Europa (CERN) renunță la colaborarea cu cercetătorii ruși 

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) urmează să încheie colaborarea cu toți specialiștii afiliați unor institute de cercetare din Rusia, relatează revista Nature, excepție făcând cazul în care aceștia se vor muta în instituții din alte țări. Decizia urmează să intre în vigoare la 30 noiembrie. CERN a anunțat că va menține colaborarea cu Federația Rusă. Oamenii de știință ruși, care …

Citește mai mult

Genomul uman a fost stocat pe un cristal care poate rezista miliarde de ani

Oamenii de ştiinţă au stocat întregul genom uman pe un cristal de memorie 5D, care, speră ei, ar putea reprezenta un plan pentru a „reînvia” omenirea după o extincţie, la câteva mii sau milioane de ani în viitor, informează DPA. Oamenii de ştiinţă de la Centrul de cercetare optoelectronică (ORC) al Universităţii Southampton din Regatul Unit au afirmat, de asemenea, …

Citește mai mult