Rusia plănuieşte încă două zboruri comune cu SUA spre Staţia Spaţială până în 2025

Rusia şi Statele Unite plănuiesc încă două zboruri comune spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până în 2025, în pofida relaţiilor tensionate dintre cele două puteri mondiale, informează DPA. Prim-ministrul Mihail Mişustin a semnat un acord în acest sens între agenţiile spaţiale din cele două ţări, Roscosmos şi NASA, a relatat joi agenţia de presă Interfax. Anterior, se anunţase că un …

Citește mai mult

Franţa: O pacientă şi-a recăpătat vorbirea după un transplant de laringe

„Mă simt ciudat că pot să vorbesc din nou”: O femeie a beneficiat recent de primul transplant de laringe realizat în Franţa, o intervenţie chirurgicală ce a fost prezentată luni în oraşul Lyon de echipa medicală franceză, care speră să poată repeta în curând această realizare ce rămâne rară la nivel mondial, informează AFP. Pacienta, în vârstă de 49 de …

Citește mai mult

Planeta pe care plouă cu nisip, dezvăluită de telescopul NASA

Telescopul spaţial James Webb al NASA a dezvăluit o planetă pe care particule de nisip cad sub formă de ploaie, în cadrul unor observaţii revoluţionare, potrivit The Guardian. Planeta, Wasp-107b, se află la 200 de ani lumină distanţă, în constelaţia Virgo, şi a atras deja atenţia astronomilor pentru că este foarte mare, dar foarte uşoară, ceea ce i-a adus porecla …

Citește mai mult

Inteligenţa artificială ameninţă milioane de locuri de muncă în Coreea de Sud

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie înlocuite de inteligenţa artificială (IA) în următoarele două decenii, în principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform unui studiu al băncii centrale naţionale, publicat joi, transmite AFP. Progresele rapide în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) au stârnit îngrijorări în întreaga lume, variind de …

Citește mai mult

Un fulger puternic de lumină cosmică a perturbat atmosfera Terrei

O explozie de lumină de o energie-record – o erupţie uriaşă de raze gamma, cea mai strălucitoare observată vreodată de astronomi, care a iluminat telescoapele timp de şapte minute – care a atins Terra anul trecut, după o călătorie de două miliarde de ani lumină prin cosmos, a perturbat straturile superioare ale atmosferei într-un mod fără precedent, arată un studiu, …

Citește mai mult

Rusia intenţionează să trimită cosmonauţi pe Lună în următorul deceniu

Rusia are în vedere trimiterea unor cosmonauţi pe Lună în următorul deceniu, pentru prima dată în istoria sa, şi plănuieşte construirea unei baze selenare începând din 2031, conform programului spaţial rusesc de zboruri cu echipaj uman, relatează agenţia rusă de presă TASS, citată de Reuters. Conform unui proiect prezentat de Vladimir Soloviov de la RKK Energia, Rusia are în vedere …

Citește mai mult

Cancerul cervical ”va fi eliminat în Anglia până în 2040”

Cancerul cervical va fi eliminat în Anglia până în 2040, şi-a luat angajamentul directoarea Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, Amanda Pritchard, potrivit DPA şi PA Media. Pritchard va spune la conferinţa NHS Providers, care se desfăşoară în Liverpool, că, în urma campaniei de vaccinare în şcoli combinată cu screeningul cervical, boala este pe cale de a fi …

Citește mai mult

Astronautul Frank Borman, comandantul misiunii Apollo 8, a murit la vârsta de 95 de ani

Astronautul Frank Borman, comandantul legendarei misiuni Apollo 8, prima misiune cu echipaj uman în jurul Lunii, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunţat joi NASA, informează AFP. „Frank Borman a fost un adevărat erou american”, a declarat într-un comunicat şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson. Acest pionier al explorării spaţiale a decedat marţi în statul american Montana, …

Citește mai mult

Oamenii de ştiinţă au detectat oxigen în atmosfera nocivă a planetei Venus

Oxigenul reprezintă aproximativ 21% din aerul de pe Terra, restul atmosferei noastre fiind alcătuit în principal din azot. Iar majoritatea fiinţelor vii – inclusiv oamenii – au nevoie de oxigen pentru a supravieţui, informează Reuters. Vecinul planetar al Terrei, oferă o cu totul altă poveste. Atmosfera sa densă şi nocivă este dominată de dioxid de carbon – 96,5% -, prezentând …

Citește mai mult

Telescopul spaţial european Euclid dezvăluie primele sale imagini cu ‘Universul întunecat’

Astronomii europeni au dezvăluit marţi primele imagini realizate de recent lansatul telescop spaţial Euclid, proiectat pentru a descifra secretele materiei întunecate şi energiei întunecate – forţele ascunse despre care se bănuieşte că alcătuiesc 95% din Univers, informează Reuters. Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care administrează alături de NASA această misiune cu o durată de şase ani, a spus că sunt cele …

Citește mai mult