Energia întunecată pare să evolueze în timp, bulversând viziunea oamenilor de știință asupra Universului

Energia întunecată, forța motrice teoretică din spatele expansiunii Universului, despre care se credea că este legată de o constantă cosmologică, pare să evolueze în timp, un comportament care ar putea duce la o regândire a înțelegerii noastre asupra cosmosului, informează AFP. „Ceea ce vedem ne intrigă profund” și „ne aflăm, poate, în zorii unei descoperiri majore” despre natura fundamentală a …

Citește mai mult

Fața întunecată a Lunii a fost odată un vast ocean de magmă

Descoperiri recente realizate pe mostrele de sol selenar colectate în cadrul misiunii chineze Chang’e 6 oferă importante informații cu privire la istoria Lunii, în special a feței sale întunecate, unde se afla odată un vast ocean de magmă, transmite marți Space.com. Misiunea Chang’e 6 a fost lansată la începutul lunii mai 2024 și a aselenizat în regiunea uriașului bazin de …

Citește mai mult

Studii clinice: Inteligența artificială este utilizată pentru a le oferi pacienților o nouă șansă

Identificarea pacientului potrivit, la momentul potrivit și pentru studiul clinic potrivit: inteligența artificială (AI) a început să faciliteze recrutarea de pacienți pentru studii ce evaluează noile medicamente, o etapă considerată „veriga slabă” a cercetării clinice, informează AFP. „Tratamentele în oncologie evoluează foarte repede. Faptul de a participa la un studiu clinic reprezintă o potențială șansă de a beneficia de un …

Citește mai mult

Noi date susțin ipoteza existenței apei lichide adânc în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susțin ipoteza existenței apei în stare lichidă la adâncimi mari în scoarța planetei Marte, conform analizei unor date seismice culese de sonda de asolizare InSight, aparținând NASA, transmite Space.com care preia un studiu publicat în ultimul număr al jurnalului Geology. În 2024, cercetătorii au propus ipoteza că în subsolul Planetei Roșii, la adâncimi între 11,5 și 20 de kilometri, …

Citește mai mult

Principalele universități din China stimulează formarea specialiștilor în domeniile strategice care țin de dezvoltarea AI

Mai multe universități de top din China au anunțat planuri pentru extinderea bazei de formare a specialiștilor pentru ceea ce au numit ”nevoile naționale strategice” legate de dezvoltarea domeniului inteligenței artificiale (AI), transmite luni Reuters. Acest anunț vine după ce universitățile chineze au lansat cursuri de specializare în inteligență artificială în luna februarie, pornind de la succesul startup-ului AI DeepSeek, …

Citește mai mult

Un vaccin experimental dă rezultate preliminare promițătoare în lupta împotriva cancerului pancreatic

Jumătate dintre pacienții care au primit, după o intervenție chirurgicală, un vaccin experimental pentru cancerul pancreatic dezvoltat de Roche și BioNTech, în cadrul unui studiu aflat în faza incipientă, erau încă în viață, majoritatea fără semne de recidivă a bolii la peste trei ani după tratament, au anunțat cercetătorii, informează miercuri Reuters. De obicei, puținii supraviețuitori pe termen lung ai …

Citește mai mult

Meta va folosi recunoaşterea facială a celebrităţilor pentru a detecta reclamele false

Gigantul american Meta (Facebook, Instagram) lansează în Europa, Marea Britanie şi Coreea de Sud un instrument de recunoaştere facială, care nu numai că va detecta reclamele false care deturnează imaginea celebrităţilor, dar va ajuta şi utilizatorii să-şi recupereze conturile, a anunţat miercuri compania, potrivit AFP. „În următoarele săptămâni, personalităţile publice din Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor primi notificări în …

Citește mai mult

Încercarea lui Elon Musk de a bloca tranziţia OpenAI către o societate cu scop lucrativ a fost respinsă

Un judecător federal din California de Nord a respins cererea lui Elon Musk de blocare a tranziţiei OpenAI către funcţionarea precum o companie cu scop lucrativ. Judecătoarea Yvonne Gonzalez Rogers a spus că Musk nu a reuşit să furnizeze suficiente dovezi necesare pentru a justifica o decizie de blocare a tranziţiei. Totuşi, judecătoarea a spus şi că instanţa este pregătită …

Citește mai mult

Oamenii de ştiinţă au descoperit de ce creierul unei victime s-a transformat în sticlă când a erupt Vezuviul

Într-un studiu, publicat joi în revista Nature, oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit de ce creierul uneia dintre victimele erupţiei Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. s-a transformat în sticlă, un caz unic în lume şi o enigmă care a rămas mult timp fără răspuns. „Sticla s-a format printr-un proces unic de vitrificare a creierului la o temperatură foarte …

Citește mai mult

O navă spaţială privată americană a aterizat pe Lună

O companie americană a reuşit, duminică, aterizarea navei sale spaţiale pe Lună, devenind a doua companie privată care atinge acest obiectiv, după cum a arătat transmisiunea în direct a misiunii, potrivit AFP. Blue Ghost Mission 1 a Firefly Aerospace a aterizat la 03:34, ora de Est a Statelor Unite (08:34 GMT), lângă Mons Latreille, o formaţiune vulcanică din Mare Crisium, …

Citește mai mult

Un meteorit dezvăluie detalii din tinerețea planetei Marte

Fragmentele de granit provenite dintr-un meteorit sugerează că embrionii unui continent s-au format pe Marte în urmă cu 4,4 miliarde de ani, dezvăluind informații cu privire la procesul de evoluție al Plantei Roșii, dar și al Pământului, transmite AFP. Deși misiunile de explorare trimise pe Planeta Roșie nu au adus încă mostre de rocă marțiană pe Pământ, unele fragmente au …

Citește mai mult

NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul

Riscul ca un asteroidul YR4 să lovească Pământul a scăzut, la scurt timp după ce agenția spațială americană NASA a raportat cea mai mare probabilitate de impact pentru un obiect de o asemenea dimensiune, relatează joi DPA/PA Media. Riscul ca asteroidul 2024 YR4, cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, să se ciocnească de Pământ în decembrie …

Citește mai mult

Retragerea unor oficiali-cheie ai NASA amplifică incertitudinea cu privire la programul selenar al SUA

NASA pierde patru oficiali-cheie apropiați programului său selenar emblematic, conform unor persoane familiarizate cu aceste schimbări, ceea ce amplifică incertitudinea cu privire la traiectoria agenției în domeniul explorării spațiale, în contextul în care Elon Musk (Space X) și președintele Donald Trump au în vizor misiuni pe Marte, transmite joi Reuters. Jim Free, administrator asociat al NASA, voce importantă care a …

Citește mai mult

Ghețarii au pierdut, în medie, 273 de miliarde de tone de gheață anual din 2000

Ghețarii au pierdut o cantitate colectivă de 6.542 de miliarde de tone de gheață în perioada 2000-2023, contribuind cu 18 milimetri la creșterea nivelului global al mării, potrivit unei analize publicate miercuri, informează DPA. În medie, ghețarii au pierdut 273 de miliarde de tone de gheață anual în această perioadă, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature ca parte din …

Citește mai mult

Italia dorește o alternativă proprie la sistemul de sateliți Starlink, al lui Elon Musk

Italia dorește să-și dezvolte propriul sistem de sateliți de orbită joasă pentru comunicații guvernamentale, a anunțat miercuri ministrul italian al industriilor, prezentând acești sateliți ca pe o alternativă la sistemele oferite de miliardarul american Elon Musk, susține Reuters. Guvernul premierului Giorgia Meloni a anunțat în prealabil că ia în considerare folosirea rețelei de sateliți Starlink, a lui Elon Musk, pentru …

Citește mai mult

Un studiu dezvăluie cum miroseau mumiile egiptene

Mumiile antice egiptene aveau un miros mai degrabă „lemnos”, „picant” și „dulce”, potrivit unui studiu publicat joi în revista editată de American Chemical Society, informează DPA. Cercetătorii au analizat nouă corpuri mumificate de la Muzeul Egiptean din Cairo, dintre care majoritatea datează din mileniile I și II î.Hr., folosind o combinație de instrumente și tehnici senzoriale, în cadrul primului studiu de …

Citește mai mult

Fosile din Jurasic descoperite în China rescriu istoria evoluției păsărilor

Oamenii de știință au dezgropat în sud-estul Chinei fosilele unei păsări de mărimea unei prepelițe, care a trăit în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, în Jurasic, și care avea trăsături surprinzător de moderne, o descoperire care rescrie istoria evoluției aviare, informează Reuters. Specia nou identificată, numită Baminornis zhenghensis, se alătură lui Archaeopteryx, cu o vârstă similară și …

Citește mai mult

Prima fertilizare in vitro la canguri, realizată în Australia

Oamenii de știință australieni au anunțat joi că au produs primul embrion de cangur din lume obținut prin fertilizare in vitro (FIV), un experiment istoric care ar putea contribui la salvarea altor specii de marsupiale amenințate cu dispariția, informează AFP. Cercetătorii dintr-o echipă de la Universitatea Queensland din Brisbane, un oraș din sud-estul Australiei, au declarat că au testat tehnica …

Citește mai mult

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea (studiu)

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenția EFE. Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o limitare importantă, și anume că nu există încă un …

Citește mai mult

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro