Zemfira, inclusă pe o listă de „agenţi străini” după ce a criticat „operaţiunea militară specială” a Rusiei

Zemfira, una dintre cele mai populare cântăreţe din Rusia, a fost inclusă pe o listă de „agenţi străini” pe motiv că a sprijinit Ucraina şi a criticat „operaţiunea militară specială” a Rusiei, potrivit ministerului rus al justiţiei, relatează The Guardian și Reuters.

Zemfira, al cărei nume complet este Zemfira Ramazanova, „sprijină în mod deschis Ucraina, a susţinut concerte în ţări neprietenoase în timp ce s-a pronunţat împotriva operaţiunii militare speciale şi a primit sprijin din surse străine”, a informat agenţia de presă rusă Tass, citând o declaraţie a ministerului.

Născută în regiunea centrală a Rusiei Bashkortostan, Zemfira a început să cânte în 1998 şi a câştigat popularitate în Rusia şi alte state ex-sovietice.

Era cunoscută ca opozantă a războiului din Ucraina şi, pentru o vreme, site-ul ei a afişat sloganul „Nu războiului”. Ea a părăsit Rusia pentru a se stabili în Franţa, după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în februarie anul trecut.

Persoanele etichetate ca „agenţi străini” de guvernul rus au fost adesea supuse percheziţiilor poliţiei şi altor măsuri punitive. Multe au părăsit ţara în ultimul an.

Ministerul a adăugat mai multe persoane pe lista sa de „agenţi străini”, inclusiv politicianul de opoziţie Dmitri Gudkov, analistul politic Abbas Gallyamov şi activiştii Aleksandra Kazantseva şi Tatyana Nazambaeva pentru „propaganda LGBT”.

Citește și Armata ucraineană: Rusia arde cărți ucrainene în regiunea ocupată Luhansk