Ziarul independent rus Novaya Gazeta își suspendă apariția din cauza cenzurii

Pilon al jurnalismului de investigaţie, Novaya Gazeta publică de peste 30 de ani anchete despre corupţie şi încălcări ale dreptului omului în Rusia, potrivit AFP. În 2021, această activitate, care a costat vieţa a mai multora dintre reporterii săi, i-a adus lui Dmitri Muratov, redactor-şef, premiul Noel pentru Pace. 

Novaya Gazeta a anunţat luni că a decis să-şi suspende publicarea de informaţii pe site, pe reţelele de socializare şi în print, după ce a primit două avertismente de la Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în domeniul mass-media, pentru încălcarea unei legi controversate referitoare la „agenţii străini”. 

„Nu există altă soluţie. Pentru noi, şi, ştiu că şi pentru voi este o decizie teribilă şi dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alţii”, a scris Muratov într-o scrisoare adresată cititorilor ziarului. 

Potrivit acestuia, redacţia sa şi-a continuat activitatea timp de 34 de zile „în condiţiile unei cenzuri militare”, de la începutul războiului. 

El a afirmat că jurnaliştii său au relatat din zonele de luptă în Ucraina şi au estimat amploarea „pierderilor şi ale distrugerilor”. „Am încercat să înţelegem cum poporul nostru a permis ca două războaie să fie purtate deodată: unul de cucerire, în Ucraina, şi altul, aproape civil, acasă, în Rusia”. 

Citește și Jurnalistul rus Dmitri Muratov donează medalia Premiului Nobel refugiaților ucraineni

Pe Twitter, ONG-ul Reporters sans frontières a reacţionat făcând apel la atutorităţi să înceteze „politicile de cenzurare”. 

Înfiinţat în 1993, cotidianul Noivaia Gazeta se bucură de o reputaţie bună în legătură cu investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului, în special în Cecenia. Acest angajament a costat viaţa a şase dintre colaboratorii săi, printre care şi celebra jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în 2006.

Novaya Gazeta rămâne marginalizată în Rusia. În februarie 2022, tirajul său zilnic era de aproximativ 100.000 de exemplare, în timp ce site-ul, gratuit, numără circa 40 de milioane de vizite într-o lună. 

Novaya Gazeta este criticată pentru că nu a precizat că un ONG menţionat într-unul dintre articolele sale a fost calificat drept „agent străin” de către autorităţile ruse, aşa cum prevede legea. Ziarul a primit un avertisment pe 22 martie și altul luni. 

De la declanşarea războiului în Ucraina, numeroase site-uri de presă ruse sau străine au fost blocate în Rusia. Novaya Gazeta era ultimul bastion al presei libere încă în activitate.

În martie, autorităţile au adoptat şi mai multe legi care pedepsesc cu ani mulţi de închisoare ceea ce ei consideră a fi „informaţii false” despre conflict.

Legea privind „agenţii străini” este o altă armă folosită contra organizaţiilor sau persoanelor critice la adresa Kremlinului. Cei care se califică drept „agent străin” trebuie să se prezinte ca atare în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare. Şi mass-media care le menţionează trebuie să precizeze şi asta de fiecare dată.

Urmărirea penală pentru încălcarea acestei legi poate avea consecinţe grave. În decembrie, cel mai respectat ONG din Rusia, Memorial, care a fost etichetat drept „agent străin”, a fost interzis pentru că nu a declarat acest statut în anumite publicaţii.