Cinema Muzeul Ţăranului: Zilele Filmului Indian – în perioada 2-4 februarie

Poveşti reale sau inspirate din realitate vor putea fi urmărite în cadrul Zilelor Filmului Indian, în perioada 2-4 februarie, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cele cinci producţii cinematografice din program abordează subiecte precum relaţia omului cu natura, legătura cu pământul, protecţia mediului înconjurător, dreptul la viaţă şi la libertate, biodiversitatea şi agricultura ecologică.

Filmat şase luni, pe parcursul unei excursii de 3.000 km de-a lungul Gangelui, documentarul „Moving Upstream: Ganga” explorează ideea de a merge pe jos, oferind în acelaşi timp o vedere nefiltrată asupra comunităţilor umane care trăiesc lângă cel mai mare fluviu al Indiei.

„Taledanda” prezintă lupta împotriva tăierii copacilor a unui bărbat cu dizabilităţi intelectuale din comunitatea tribală Soliga, a regiunii Karnataka.

„The seeds of Vandana Shiva” dezvăluie povestea remarcabilă a eco-activistei de renume internaţional dr. Vandana Shiva, promotoare a libertăţii seminţelor, militantă împotriva mega corporaţiilor agriculturii industriale şi a organismelor modificate genetic.

Citește și Cinematografia nordică va fi celebrată la TIFF 2023 printr-un program special

Redând fenomenul migraţiei spre oraşe, ideea de casă şi de apartenenţă la un loc, documentarul „Once upon a village”, aduce în prim plan una din miile de localităţi rurale abandonate de la poalele Himalayei, prin intermediul a doi din ultimii săi locuitori: o femeie de 80 de ani şi o fată de 19 ani.

Drama istorică „Sijou” prezintă brutalitatea sistemului feudal de proprietate funciară ce era practicat în Bhutan înainte de 1958, bazat în întregime pe plăţi în natură şi în muncă, inclusiv pe sclavie, şi care a afectat oamenii din regiunea Assam, situată la graniţa de Nord-Est a Indiei.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Rabindranath Tagore şi Cinema Muzeul Ţăranului, cu susţinerea Ambasadei Indiei la Bucureşti şi a Ministerului Culturii din India

Proiecţiile vor continua, în a doua săptămână din februarie, la Cinema Artă din Cluj-Napoca şi la Cinema Victoria din Timişoara.