Zilele Muzeului Giurgiuvean, ediția a XV-ea

Şase expoziţii, o masă rotundă ştiinţifică şi o lansare de carte sunt evenimentele care vor fi organizate de Muzeul Judeţean Giurgiu în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Zilelor Muzeului Giurgiuvean.

„Subliniez faptul că manifestarea Zilele Muzeului Giurgiuvean a ajuns la a XV-a ediţie şi este foarte important pentru o instituţie de cultură să fixeze în mentalitatea comunităţii în care acţionează ideea aceasta de tradiţie a unor activităţi culturale. Manifestarea Zilele Muzeului Giurgiu a început ca o singură zi în anul 2007 când am aniversat 30 de ani de când Muzeul Judeţean Giurgiu a preluat această clădire în care a funcţionat în regimul trecut aşa zisul Muzeu al Luptei pentru Independenţa Poporului Român.

Ne-am gândit că pentru un oraş cu atâtea tradiţii istorice ca al nostru este important să organizăm nu o singură zi, ci să avem reunirea mai multor evenimente care să dea măsura complexităţii activităţii muzeului şi la aceasta a XV-a ediţie noi vernisăm şase expoziţii, avem o masă rotundă stiinţifică, avem o lansare de carte, toate, pe parcursul a zece zile, în perioada 21-30 septembrie”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, muzeograful Emil Păunescu.

Citește și Damien Hirst va prezintă la Londra prima sa expoziție cu NFT-uri şi îşi va arde picturile

Programul din acest an prevede, printre alte amnifestări culturale:

  • O expoziţie consacrată celor 50 de ani de la trecerea în eternitate a lui Nichifor Crainic, academicianul născut la Bulbucata.
  • o expoziţie jubiliară la împlinirea a 125 de ani de la naşterea la Giurgiu a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu.
  • o expoziţie conscrată celor 150 de ani trecuţi de la moartea lui Dimitrie Bolintineanu expoziţie ce va fi vernisată la Muzeul Judeţean Giurgiu şi la secţia muzeului din Bolintin Vale unde va rămâne ca expoziţie permanentă,
  • expoziţii ale unor colecţionari giurgiuveni sau artişti bulgari.