Ziua Cinematografelor, eveniment în premieră în România

Asociația Operatorilor de Cinema, în parteneriat cu Ministerul Culturii, organizează anul acesta, în data de 10 septembrie, un eveniment în premieră absolută: Ziua Cinematografelor. Această zi va fi un omagiu adus cinematografiei și o recompensă pentru iubitorii de film, după o perioadă în care contextul social a fost unul mai puțin favorabil atât pentru cinematografe, cât și pentru cinefili. 

Pentru a celebra Ziua Cinematografelor, operatorii de cinema au pregătit oferte speciale pentru spectatori, iar instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează evenimente care pun în lumină cea de-a șaptea artă: de la proiecții cinematografice, la workshop-uri, ateliere și discuții tematice, concursuri de desen inspirate din animație etc.

„Filmul este cea mai democrată formă de artă, pentru că la ea este expusă toată lumea, într-o formă sau alta. Filmul este o formă de artă extrem de importantă, esențială chiar, iar România s-a aflat dintotdeauna pe harta acestei exprimări artistice. Prin Ministerul Culturii și nu numai, prin instituțiile din subordine, suntem parteneri ai tuturor celor care vor să își exprime creativitatea în acest mod. Îi felicităm pe cei de la AOC pentru ideea de a marca această zi a cinematografelor prin atragerea publicului în sălile de cinema cu oferte speciale, bilete mai ieftine și multe alte lucruri atractive.

Citește și Cinematografia românească revine cu participări în competițiile Festivalului Internaţional de Film de la Veneția

În ceea ce privește implicarea noastră, pe zona administrativă, este important să venim și să punem accent pe ceea ce înseamnă cinematograful, să atragem astfel, prin mesajele noastre de susținere, cât mai mulți spectatori care să se bucure de creațiile producătorilor români. Prin parteneriatul cu AOC, Ministerul Culturii va avea, în data de 10 septembrie, o serie de evenimente dedicate pentru a marca această zi, ca parte importantă a expresiei culturale românești”, a declarat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

„Sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul industriei de filme, iar dacă n-ar exista sălile de cinematograf nu ar exista producţia de filme, nu ar exista niciun film, nu ar exista filme româneşti, poate doar filme de televiziune. Din păcate, în ultimii cinci ani din cauza situaţiei pandemice a scăzut foarte mult numărul de spectatori, încasările sălilor de cinematograf, cât şi numărul de spectacole.

Tot în ultimii cinci ani, între 2017 și 2021, sălile de cinematograf au contribuit la Fondul Cinematografic cu aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce este foarte mult pentru noi, ţinând cont de faptul că un buget mediu al unui film este în jur de patru milioane de lei. Deci, iată cum sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul acesta de producţie a filmului. 

Salutăm această iniţiativă de a statua o zi a cinematografelor şi sperăm că rețeaua de cinematografe va cunoaște o dezvoltare atât în orașele mari, cât și în cele mici, acestea din urmă fiind destul de văduvite din acest punct de vedere”, a declarat Anca Mitran, Director CNC.

Citește și ”Metronom”, regizat de Alexandru Belc, în cinematografe începând din 4 noiembrie

„Vreau să mulțumesc ministrului Lucian Romașcanu și directoarei CNC Anca Mitran pentru că sunt alături de Asociația Operatorilor de Cinema  (AOC) și că iau parte la acest proiect în premieră în România. Deși au fost cu 37% mai puține lansări de filme în această vară decât în aceeași perioadă din 2019, oamenii au revenit la cinema cu entuziasm, vânzările de bilete fiind aproape la același nivel cu vara anului 2019.

După ultimii 3 ani provocatori, acesta este modul nostru de a le mulțumi tuturor celor care au venit și vin la cinematografe pentru a viziona un film și care au susținut astfel marele ecran. Așadar, acesta reprezintă motivul pentru care pe 10 septembrie sărbătorim cu toții venirea la un cinematograf din apropiere, iar Asociația Operatorilor de Cinema îi întâmpină pe toți cinefilii cu prețuri speciale la toate titlurile din program”, a afirmat Jacob Borover, Președinte AOC.

Lista evenimentelor organizate de instituțiile din subordinea Ministerului Culturii poate fi consultată AICI.