Ziua Culturii Naţionale la Muzeul Antipa

De Ziua Culturii Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează duminică, de la ora 12.00, evenimentul „Grigore Antipa şi Emil Racoviţă, vizionari ai ştiinţei româneşti”, împreună cu Asociaţia Science & Technology.

Invitaţii evenimentului sunt: dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa şi dr. Traian Brad. 

Cu acest prilej, vom afla despre vasta operă ştiinţifică, organizatorică şi diplomatică a dr. Grigore Antipa, cel care a fost deschizător de drumuri în mai multe domenii ale ştiinţei, primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie precum şi un diplomat apreciat de cele mai de seamă personalităţi ale epocii sale. Realizarea cea mai dragă lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, una dintre cele mai vizitate şi îndrăgite instituţii de cultură din România, din perioada formării sale şi până în prezent.

Prin intermediul arhivelor şi a epistolelor păstrate în ele, vom descoperi corespondenţa dintre Grigore Antipa şi Emil Racoviţă, reconstituind filă cu filă, povestea unei prietenii care a învins timpurile. Vom recompune împreună câteva episoade din această prietenie, izvor de cunoaştere şi dăruire pentru generaţii viitoare de biologi. Scrisorile dintre cei doi savanţi-prieteni reprezintă o mărturie a provocărilor şi bucuriilor pe care istoria le-a lansat fiecărei generaţii în parte, dar şi a modului în care prin muncă susţinută şi dragoste pentru profesia aleasă cei doi mari prieteni au ctitorit instituţii care dăinuie peste vreme.

Citește și Muzeul Luvru va limita vizitele zilnice pentru a facilita „o experienţă confortabilă”

Participând la această conferinţă, putem afla despre viaţa şi opera lui Emil Racoviţă, care urmează Facultatea de Drept, dar şi cursurile Facultăţii de Ştiinţe de la Sorbona, de unde obţine titlul de doctor. Emil Racoviţă participă apoi ca biolog al Expediţiei Antarctice Belgiene. După 2 ani şi înfruntarea năprasnicei nopţi polare antarctice, Emil Racoviţă se întoarce în Franţa, la Banyuls-sur-Mer pe coasta Mediteranei, devine subdirector al Laboratorului de Oceanologie Arago şi conduce o însemnată revistă de zoologie pentru mai bine de două decenii. În 1919, după Marea Unire a Transilvaniei cu România, Emil Racoviţă vine la Cluj, unde pune bazele Facultăţii de Ştiinţe şi înfiinţează Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume.

Înscrierea la eveniment se face pe: https://antipa.ro/rezervari/, iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. 

Pe 15 ianuarie, toţi vizitatorii vor avea intrarea gratuită la muzeu.