Instituită în anul 2001, la iniţiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită anual pentru a marca importanţa comunicării şi a învăţării limbilor străine. De atunci, în fiecare an, în jurul acestei date, au loc evenimente precum lecţii interactive, prezentări de carte, jocuri şi expoziţii, pentru a sărbători diversitatea lingvistică europeană, precizează ICR într-un comunicat.
ICR Varşovia
În seria de cursuri demonstrative găzduite de Institutul Cervantes, dar şi în alte localităţi din Polonia, organizate în săptămânile ce precedă şi urmează data de 26 septembrie, ICR Varşovia, în colaborare cu Institutul de Limbi Romanice al Universităţii din Lodz, oferă, vineri, lecţii cu tema „(Aproape) Tot ceea ce aţi vrut să ştiţi despre limba română, dar v-a fost frică să întrebaţi”. Lecţiile vor fi susţinute de Radoslawa Janowska-Lascăr, cu o vastă experienţă de predare atât a limbii polone la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, cât şi a limbii române ca limbă străină la Universitatea din Wroclaw.
ICR Budapesta
European Language Cocktail Bar, cel mai longeviv eveniment al Clusterului EUNIC Ungaria, dedicat celebrării Zilei Europene a Limbilor, a avut loc pe 23 septembrie, la Institutul Italian de Cultură. ICR Budapesta a participat cu un stand propriu, cu jocuri şi activităţi lingvistice, la care au fost invitaţi toţi cei care vor să facă cunoştinţă cu limba română sau să-şi aprofundeze cunoştinţele. Sesiunile de mini-cursuri demonstrative au fost ţinute de Ana Borca, profesoară de limba română, cu o experienţă de peste 25 de ani în predarea acesteia pentru străini.
Citește și Dinu Flămând protestează faţă de „reducerea drastică a finanţării de carte” la ICR
ICR Madrid
În cadrul proiectului „Săptămâna europeană a limbilor”, ICR Madrid va fi prezent la dezbaterea „Limba pe care eu o ştiu ajută familia şi comunitatea”, organizată luni de Reprezentanţa Comisiei Europene în Spania, în colaborare cu Primăria Getafe, Comisia Europeană pentru Ajutorarea Refugiaţilor (CEAR) şi EUNIC Madrid, la Şcoala gimnazială IES Menendez Pelayo.
De asemenea, vineri, ICR Madrid va participa la un eveniment comun al institutelor din cadrul din cadrul EUNIC dedicat promovării limbilor şi culturii, ce va avea loc la sediul Institutului Francez din capitala Spaniei, cu o serie de lecţii demonstrative cu profesoara de limba română Ruxandra Constantinescu.
Tot în cadrul evenimentului, reprezentanţa de la Madrid va avea un stand de prezentare, deschis între orele 18,00 – 20,00, unde îşi va prezenta activitatea, evenimentele organizate, cursurile de limba română, cele mai noi apariţii editoriale româneşti, ultimele traduceri în spaniolă, programele de traducere ale Institutului.
ICR Viena
Ziua Europeană a Limbilor va fi celebrată de ICR Viena, luni, la Şcoala Gimnazială cu profil uman Kopp 1, având ca temă principală „România – limba şi cultura română”.
În deschidere, profesoara Mihaela Laudati, moderator, va vorbi despre Ziua Europeană a Limbilor, UE şi multilingvism. Urmează un atelier de limba română: originea şi istoria limbii române, apoi prezentarea multilingvismului în România, în colaborare cu Liceul Teoretic „Dositej Obradovic” din Timişoara.
Evenimentul va include un mini-curs de limba română pentru participanţi şi un alt atelier de cultura română prezentată prin materiale oferite de ICR Viena, dar şi cu o prezentare a afişelor realizate de elevi pe tema României.
Citește și Norman Manea – sărbătorit de ICR şi Muzeul Naţional al Literaturii, la împlinirea vârstei de 86 de ani
ICR Bruxelles
ICR Bruxelles susţine participarea Anastasiei Gavrilovici, poetă şi traducătoare, la ediţia a 12-a a festivalului european TRANSPOESIE, din perioada 26-28 septembrie, având anul acesta tema The European Year of Youth / Anul European al Tineretului. Autorii înscrişi în festival vor citi în limba maternă din propriile creaţii, poezii care beneficiază de traducere în limbile engleză, franceză şi neerlandeză şi vor participa la diferite ateliere organizate în cele trei zile.
ICR Stockholm
Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită, anul acesta, marţi, între orele 9,00-15,00, cu o cafenea a limbilor străine, care se va desfăşura la Europahuset, în cadrul căreia vor fi susţinute cursuri scurte de limbă în aproximativ 20 de limbi, inclusiv română, estonă, esperanto, franceză, germană, ucraineană, islandeză şi suedeză.
* IRCCU Veneţia
Evenimentul literar ‘Storie di viaggi da Venezia e non solo’, moderat de Enzo Santese, jurnalist, traducător, poet, redactor şef al publicaţiei Amicando Semper, va fi organizat miercuri, de la ora 17,00, de IRCCU Veneţia, la Micromega Arte e Cultura Venezia (MAC).
Vor participa Barbara Marengo, scriitoare, jurnalistă şi traducătoare, care va prezenta cartea sa „Levante i giu di li. Storie vecchie e nuove di una viaggiatrice”, recent apărută la „Casa editrice al squero”, Maurizio Crema, jurnalist, autor de literatură de călătorie, care va citi texte literare despre călătoriile sale în Europa, inclusiv în România.
Directorul IRCCU Veneţia, Grigore Arbore Popescu, va prezenta programul TPS – Translation and Publication Support Programme şi texte de călătorie de autori români, Franco Avicolli, directorul Micomega, va vorbi despre scriitori italieni, autori de literatură de călătorie.
Citește și ICR prezent la Bookfest Chişinău 2022
ICR Praga
Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă împreună cu Clusterul EUNIC Praga şi Universitatea Carolină din Praga vor celebra Ziua Europeană a Limbilor prin organizarea unor cursuri de limbă intitulate ‘Speak – Dating’ care se vor desfăşura vineri, între orele 11,00 şi 16,00, la Campusul Hybernska din Praga. ICR Praga va promova limba română cu sprijinul lui Nicolae Adrian Henţ, lector în cadrul Catedrei de Limba Română de la Universitatea Carolină, prin cursuri individuale pe parcursul evenimentului, pentru toţi vizitatorii interesaţi.
ICR New York împreună cu Goethe-Institut şi în colaborare cu mai multe institute culturale europene din cadrul EUNIC New York, co-organizează, în 30 septembrie, un amplu eveniment, dedicat, în principal, aşa-numitului ‘Seal of Biliteracy / Certificat de competenţă bilingvă’.
Proiectul este organizat în colaborare cu Departamentele de Educaţie ale statului şi oraşului New York şi reuneşte profesori, factori de decizie şi specialişti în politici educaţionale, având ca principal scop promovarea învăţării limbilor străine în sistemul public de educaţie newyorkez.
România va fi reprezentată de dr. Daiana Theodora Cuibus, directoare generală a Institutului Limbii Române, principalul instrument de promovare şi coordonare a programelor de învăţare a limbii române în afara graniţelor ţării.