Ziua Internațională a Francofoniei, marcată de Institutul Francez din România la Timișoara

Institutul Francez din România (IFR) la Timişoara marchează, luni, Ziua Internațională a Francofoniei printr-o zi a porţilor deschise, cu invitaţii adresate tuturor celor care doresc să descopere cum se desfăşoară o zi din viaţa echipei Institutului, la care vor fi prezenţi şi refugiaţi ucraineni.

Sunt pregătite o serie de activităţi pentru a celebra francofonia, cu ateliere dedicate grupurilor de şcolari, prin care cei mici sunt ajutaţi să facă cunoştinţă cu limba franceză, într-o manieră distractivă, un curs demonstrativ de iniţiere în limba franceză, susţinut de directoarea de cursuri Elodie Peurou, transmite un comunicat al Institutului Francez din România.

La orele prânzului, invitaţii sunt poftiţi la un Grande FlashMob al păcii şi solidarităţii, o activitate pentru mici şi cei mari, prin care participanţii îşi vor putea arăta solidaritatea faţă de refugiaţii din Ucraina. Vor urma activităţi de desen şi vor fi lăsate mesaje pentru ucraineni, care vor fi lipite pe peretele din Jardin Vivant.

Citește și Proclamația de la Timișoara împlinește 32 de ani

La manifestări au fost invitaţi şi refugiaţii de la Centrul de Suport din Timişoara, cu gândul de a le oferi câteva clipe de linişte şi de a-i ajuta să se desprindă de haosul care le-a cuprins vieţile.

Ziua Francofoniei continuă cu o iniţiere în Petanque, un joc franţuzesc care se joacă cu ajutorul unor bile de metal care să fie aruncate cât mai aproape de o ţintă, o bilă colorată, numită cochonnet. Jocul aduce întotdeauna zâmbetul pe feţele copiilor, prezentându-li-se, totodată, o parte din cultura franceză.

Ziua porţilor deschise se încheie cu atelierul de poveşti L’heure du conte.

Pe tot parcursul Zilei Francofoniei, cardul CulturaPLUS va putea fi achiziţionat la preţul de 50 de lei/an, pentru copii şi adulţi.