Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat vineri, de Ziua Mărcii Poştale Româneşti, că timbrul românesc poartă simbolurile naţionale peste tot în lume şi transmite mai departe valorile identităţii noastre, devenind „un adevărat simbol de ţară”, un mesager universal al culturii şi istoriei României.
„Timbrul românesc are parte astăzi de o punere în valoare pe care o merită deplin printr-un eveniment aniversar. Acest mic petic de hârtie, timbrul, poartă simbolurile naţionale peste tot în lume şi transmite mai departe valorile identităţii noastre. Prin activitatea sa, Romfilatelia reuşeşte să oglindească istoria, cultura şi patrimoniul românesc, dar şi să promoveze marca poştală românească, fiind un veritabil ambasador care nu şi-a uitat misiunea, ba chiar a adaptat-o tendinţelor, cu respect faţă de colecţionari şi publicul ţintă. În prezent, mărcile poştale au devenit un adevărat simbol de ţară, un mesager universal al culturii şi istoriei României”, afirmă Romaşcanu.
Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a omagiat, cu acest prilej parteneriatul de excepţie dintre Romfilatelia şi Academie.
„Revin la Cristina Popescu (directorul Romfilatelia, amfitrionul evenimentului n.r.). În parteneriatul pe care îl are cu noi, cu Academia, de fiecare dată întrebările sunt: Ce veţi aniversa? Ce veţi comemora la anul? Şi de fiecare dată ne-a însoţit în acţiunile noastre de cinstire a trecutului. Pe de altă parte, felul în care s-a implicat în reprezentarea unor momente artistice, politice, ecleziastice, Cristina Popescu, împreună cu colaboratorii săi, o echipă foarte bună, rămâne un lucru exemplar”, a spus Theodorescu.
Citește și Ministrul Culturii: Avem banii pentru restaurarea Muzeului Naţional de Istorie a României
Despre evenimentul aniversar au vorbit senatorul Robert Cazanciuc, directorii Muzeului Naţional al Literaturii Române, Muzeului Municipiului Bucureşti şi Muzeului Ţăranului Român, Ioan Cristescu, Adrian Majuru şi Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Fabricii de Timbre, Sorin Gabriel Bulumac.
Robert Cazanciuc a apreciat că timbrul are un rol foarte important în educaţie.
„Nu ştiu dacă s-a gândit domnul Cîmpeanu să pună în pachetul de legi pe educaţie ceva legat de timbru, dar poate să fie o idee foarte interesantă. Pentru că, dincolo de personalităţile pe care copii le cunosc prin intermediul timbrului, dincolo de călătoriile pe care fiecare copil şi le poate imagina cu ajutorul timbrelor, e clar că există un mesaj extrem de important pe care timbrul îl poate trimite. Extrem de încântat sunt de această idee de a merge în ‘Şcoala altfel’ cu timbrul, de a veni cu copiii în cadrul, să spunem, Fabricii de timbre, de a face pur şi simplu o călătorie educaţională”, a spus Cazanciuc.
Cu acest prilej a fost lansată de Romfilatelia o emisiune aniversară dedicată Poştei Române şi Fabricii de Timbre, care marchează 160 şi respectiv 150 de ani de la înfiinţare, emisă în premieră filatelică naţională, cu ocazia „Zilei Mărcii Poştale Româneşti” 2022.
Citește și Romaşcanu: Nu există nicăieri în lume cultură fără sponsori şi zona privată
Marca poştală cu valoarea nominală de 6,50 Lei şi coliţa filatelică (cu valoarea mărcii poştale de 32 Lei) sunt dedicate Poştei Române. În compoziţia grafică a celor două piese filatelice se regăsesc Palatul Poştelor, aşa cum se prezenta în anul 1906, portretul semnatarului Decretului de Înfiinţare, Al. Ioan Cuza şi facsimilul Decretului nr. 527 (1 august 1862), prin care se dispunea unificarea administraţiilor poştale din cele două Principate.
Marca poştală cu valoarea nominală de 16 Lei prezintă sediul actual al Fabricii de Timbre (construit în anul 1924) şi primul timbru cu valoare nominală de 11/2 Bani, aparţinând primei emisiuni de timbre româneşti tipărită în Fabrica de Timbre.
În plus, colecţionarii vor regăsi, în cadrul emisiunii, un bloc special de două timbre nedantelate şi un plic suvenir (premieră filatelică naţională) în album.
Romfilatelia este desemnată de Guvernul României ca singura instituţie abilitată în emiterea mărcilor poştale româneşti.