NASA verifică dacă un obiect care a căzut peste o casă din Florida provine de pe ISS

NASA a anunţat marţi că doreşte să analizeze „un obiect” despre care un locuitor din statul Florida afirmă că a căzut peste casa lui şi care ar putea să provină din rândul deşeurilor aruncate pe orbita Terrei de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează AFP.

„NASA a recuperat un obiect în colaborare cu proprietarul casei”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale americane. El va fi „analizat la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, cât de curând posibil, pentru a-i determina originea”, a transmis NASA.

Obiectul, care cântăreşte mai puţin de un kilogram, ar fi străpuns acoperişul casei unui locuitor din oraşul Naples din Florida, pe 8 martie, potrivit unor declaraţii publicate de site-ul de ştiri Ars Technica.

Localnicul vizat de acest incident, Alejandro Otero, a publicat pe reţeaua de socializare X fotografii ce prezintă un obiect gri semicilindric şi o gaură formată într-un tavan al casei sale.

Obiectul „a străpuns acoperişul şi două etaje”, a scris el pe aceeaşi reţea de socializare.

8 martie a fost data la care era prevăzută intrarea în atmosfera terestră a unui pachet spaţial puţin mai special.

Citește și NASA caută patru voluntari pentru o simulare de un an a vieţii pe Marte

În 2021, NASA a aruncat de pe ISS un pachet ce conţinea baterii vechi.

Acestea au început să coboare puţin câte puţin spre Terra, dar, în absenţa unui mijloc de propulsie, era vorba despre „o intrare necontrolată” în atmosferă.

NASA a anunţat în luna martie că a realizat o analiză aprofundată şi a stabilit că pachetul „va intra în atmosferă fără niciun pericol”.

Potrivit astrofizicianului Jonathan McDowell, ora comunicată de localnicul vizat de obiectul căzut, precum şi locul incidentului, ar putea să corespundă într-adevăr cu o bucată din acea încărcătură spaţială, ţinând cont de coordonatele traiectoriei acesteia, care au fost făcute publice.

Incidente de acest tip au mai avut loc şi în trecut.

În 2022, autorităţile australiene au confirmat că un deşeu spaţial carbonizat, care a căzut peste un ţarc de oi, provenea de la un dispozitiv al companiei SpaceX.