Actorii Eliza Păuna, Paul Bondane şi Eleonora Coşuleţ vor prezenta marţi, la Teatrul „Gong”, spectacolul – lectură „Plantăm un măr”, care are la bază texte scrise de către Elena Astasieva şi Natalia Block, în cadrul programului naţional „Artişti români pentru artişti ucraineni”, informează un comunicat de presă.
Spectacolul va avea loc de la ora 18,00. Accesul publicului la eveniment se face pe baza biletelor puse în vânzare exclusiv online prin teatrulgong.ro şi mystage.ro. Preţul unui bilet este de 12 lei, tarif unic. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră şi nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.
„Spectacolul lectură de la Sibiu are la bază textele Dicţionar de emoţii pe timp de război de Elena Astasieva, Plantăm un măr de Irina Gareţ şi Copiii noştri de Natalia Block.
(…) Elena Astasieva s-a născut în 1973 în oraşul Herson (Ucraina), unde locuieşte şi în prezent. Scriitoare, autoare a mai multor piese care au fost selectate în mod repetat pentru festivalul ucrainean de teatru ‘Săptămâna Dramaturgiei Contemporane’ şi au fost montate în teatrele din Herson şi Kiev. Este unul dintre fondatorii Teatrului Dramaturgilor din Kiev. Natalia Blok – dramaturg şi scenarist, piesele sale au fost puse în scenă cu succes atât în Ucraina, cât şi în străinătate şi au fost traduse în poloneză, georgiană, germană şi rusă. Unele dintre ele au fost selectate în mod repetat pentru prestigioase competiţii: Săptămâna Dramaturgiei Contemporane, Batumi Monoplay Festival, Drama.UA”, se precizează în comunicat.
Citește și Expoziția de pictură „The fading story of chimera” va fi vernisată la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu
Raluca Rădulescu este iniţiatoarea campaniei organizate de UNITER.
„Artişti români pentru artişti ucraineni” este un program iniţiat de Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project şi CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore SUA. În perioada 16 mai – 15 iunie, cele mai importante instituţii de cultură din România organizează spectacole lectură pe baza a zece texte scrise de autori ucraineni, după declanşarea războiului din Ucraina, în traducerea Ralucăi Rădulescu.
„A venit vara. Vine şi vacanţa. Vrem la mare. Vrem la munte. Vrem să ne relaxăm. Dar nu e încă timpul să uităm. Să nu uităm că lângă noi e război. Şi e în fiecare de zi. De 100 de zile. Pentru ne-uitare, pentru informare şi conştientizare, UNITER organizează o campanie, care are ca scop şi strângerea de fonduri pentru artiştii din Ucraina, în care s-au implicat circa 50 de teatre din România, două muzee şi Radio România Cultural. Iar dacă ne gândim că şi în Sibiu au ajuns refugiaţi din Ucraina şi în mare parte sunt mame cu copii, deci publicul Teatrului Gong, este evident că acest spectacol-lectură poate deveni şi un moment important în integrarea refugiaţilor ucraineni în comunitate”, a declarat Raluca Rădulescu.