Campania Artiştii pentru artişti – ediţia a XIX-a

Uniunea Teatrală din România – UNITER desfăşoară cea de-a XIX-a ediţie a campaniei naţionale „Artiştii pentru artişti”, realizată în parteneriat cu instituţii de teatru din Bucureşti şi din ţară.

„Reluăm acest eveniment după 3 ani de pauză cauzată de pandemia de SARS-CoV-2 şi de realitatea războiului cu Ucraina. Iniţiată în 2002, Campania Naţională ‘Artiştii pentru artişti’ este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor”, informează UNITER într-un comunicat.

În campanie s-au înscris 39 de companii teatrale din Bucureşti şi din ţară, acestea programând spectacole de teatru ale căror încasări vor alimenta Fondul de Solidaritate Teatrală, special constituit pentru sprijinirea artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă.

„Uniunea Teatrală din România, atât prin statutul ei, dar şi prin programele pe care le derulează îşi doreşte ca în noul an 2023 să reuşească să polarizeze şi mai tare atenţia şi încrederea membrilor săi, dar şi a viitorilor membri. UNITER va fi, ca şi până acum, un pol al stabilităţii şi al echilibrului în comunitatea noastră.

Citește și UNITER a anunţat finaliştii Galei Tânărului Actor – HOP 2022

Să nu uităm că teatrul, în orice formă a lui, şi valoarea muncii noastre sunt acele elemente care ne unesc şi ne ţin ‘împreună’ şi care vor rămâne valabile indiferent de vremuri sau generaţii. Tot ce ne dorim pentru noul an poate trece dincolo de cuvinte dacă fiecare dintre noi îşi modifică poziţia de aşteptare în una pozitiv constructivă, fiecare dintre noi poate să contribuie câte puţin, dar esenţial, la îmbunătăţirea programelor noastre. Avem de făcut schimbări, dar ele trebuie făcute organic începând cu fiecare dintre noi şi suntem convinşi că acest lucru va avea consecinţe pozitive la nivel de comunitate. Toleranţa, respectul şi transparenţa sunt valori pe care UNITER doreşte să le promoveze în 2023. Haideţi împreună cu UNITER!”, a transmis Dragoş Buhagiar, preşedintele organizaţiei.

În Bucureşti, seria acestor spectacole va fi deschisă pe 17 martie cu „Pinocchio” de Carlo Collodi, la Opera Comică pentru Copii. În program au intrat Teatrul Odeon, Teatrul Masca, Teatrul ACT, Teatrul „Stela Popescu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrelli, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic şi Teatrul Nottara.

În ţară, seria reprezentaţiilor va începe miercuri cu Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe cu spectacolul cu „Oxigen” de Ivan Viripajev, regia Palffy Tibor, care va avea o reprezentaţie în cadrul programului şi pe 2 martie.

Citește și Teatrul de Stat Constanţa a obţinut premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – „Ziua Z”

Seria de spectacole continuă cu două premiere, prima la Galaţi unde Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă, pe 11 martie, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, după Petre Ispirescu, regia Adrian Iclenzan, şi cea de-a doua la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, spectacolul „Gliese 455”, textul şi regia Raul Coldea, pe 16 martie.

În campanie s-au mai înscris teatre din Bacău, Craiova, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Târgovişte, Constanţa, Oradea, Baia Mare, Suceava, Timişoara, Sibiu, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc, Iaşi, Brăila, Piatra Neamţ, Braşov, Ploieşti.

De asemenea, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara şi-au arătat disponibilitatea şi deschiderea pentru implicarea în Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”. Detalii despre spectacolele şi datele reprezentaţiilor care se vor juca sub semnul solidarităţii de breaslă vor fi anunţate în scurt timp.

Totodată, în cadrul campaniei se pot face sponsorizări; donaţii: se poate aplica formularul 2% din venitul global; se pot cumpăra bilete pentru vizionarea spectacolelor de caritate organizate. Fondul de Solidaritate Teatrală are codul IBAN RO40RZBR0000060007801286.